back to top

Demant na Izjavu zastupnika u Skupštini Sarajevske županije Seada Milavice (DF)

Poštovani,

Mislili smo prešutjeti učestale napade na kladionice i jeftino prikupljanje političkih poena u vrijeme kada se suočavamo sa pandemijom Koronavirusa, ali kako bi zaštitili dostojanstvo i pravo na rad naših radnica na području Sarajevske županije odlučili smo reagirati.

Na hitnoj sjednici Skupštine Sarajevske županije održane 23.03.2021. godine, od strane zastupnika Seada Milavice (DF) predložio je usvajanje zaključaka da se zabrani rad kladionicama jer smo „privilegirani za razliku od ostali u Sarajevskoj  županiji“. Prilikom obrazlaganja navedenog prijedloga uvaženi zastupnik je izrekao neistine, da kladionice ne plaćaju porez.  Naime, priređivači igara na sreću na području Federacije, a samim tim i na području Sarajevske Županije posluju sukladno Zakonu igrama na sreću.  Navedenim Zakonom propisana je naknada od 5% na sve uplate i porez od 10% na sve dobitke iznad 100 KM, te 300 KM naknade po uplatnom mjestu za RNG igre. Svi priređivači igara na sreću su povezani direktnom on line vezom sa serverom Porezne uprave FBIH i na taj način porezna uprava ima uvida u sve uplate i isplate eventualnih dobitaka u realnom vremenu.  

Stoga navedenog zastupnika informiramo da smo jedina djelatnost u Federacija na taj način povezana sa Poreznom upravom, što doprinosi boljoj transparentnosti i kontroli poslovanja.

Svaki priređivač „legalni“ posjeduje odobrenje Federalnog ministarstva Financija, za čije se produženje podnosi zahtjev svake dvije (2) godine, a uz zahtjev se dostavlja uvjerenje – Porezne Uprave FBIH da su izmirene zakonom propisane porezne obveze. Iz čega se vidi da svi legalni priređivači posluju sukladno navedenom propisu, jer je plaćanje poreznih obveza jedan od uvjeta za produženje odobrenja.

U svakoj „normalnoj“ državi tko ne izmiruje zakonom propisane obveze ima ime i prezime, samo kod nas se generalizira i priča o kladionicama u množini.

Nadalje, zastupnik Sead Milavica (DF), također je izrekao tvrdnju da je „nemoralno pustiti takve radnje da rade i da igračima uzimaju novac dok prolazimo kroz epidemiološku krizu“. Svaki građanin, odnosno potencijalni igrač ima slobodnu volju da posjećuje uplatna mjesta priređivača pridržavajući se Naredbi Kriznog stožera FBIH i Preporuka Zavoda za javno Zdravstvo FBIH.

Paušalne, neistinite i krajnje zlonamjerne izjave nisu u duhu funkcije koju obnaša navedeni zastupnik, jer trebao bi imati na umu da su ga tu izabrali građani Sarajevske županije i na taj način iskazali želju da ih predstavlja, ali i informira o svim saznanjima blagovremeno, istinito i transparentno.

Svjesni kako određene izjave donose željenu pažnju i zadovoljavaju određene interese, no određena razina profesionalnosti mora biti prioritet u svakom djelovanju. Mišljenja smo kako naše društvo, pa tako i javnost Sarajevske županije, ali i javnost u Federaciji trenutno ima prioritetnijih stvari kojima se svi skupa moramo usmjeriti.U svezi naprijed navedenog tražimo od zastupnika Seada Milavice da na narednoj sjednici Skupštine Sarajevske županije ponudi konkretne dokaze za svoje tvrdnje, jer generalizirati i uopćeno tvrditi da „kladionice ne plaćaju poreze“ krajnje je amaterski i proizvoljno, te ćemo sukladno pozitivnim propisima podnijeti tužbu za klevetu.

Sportske kladioniceBET Live & Petica PLUS

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU