04.12.2021
10 C
Tuzla

Dječiji festival ‘Vezeni most’ otvoren u Tuzli

-

Međunarodni dječji festival “Vezeni most” danas je počeo u Tuzli, a u naredna tri dana publika će imati priliku uživati u bogatom programskom sadržaju.

– Sretni smo da smo i ove godine organizovali najveći i najznačajniji kulturni projekt namijenjen djeci i umjetnicima u BiH. “Vezeni most” je festival na kome se na neposredan način njeguju vrijednosti bh. i svjetske književne baštine i podstiče međunarodna kulturna saradnja u regionu – izjavio je za Fenu direktor Festivala Šimo Ešić.

Prvog dana festivala danas posjetioci mogu vidjeti u ateljeu “Ismet Mujezinović” izložbu ilustracija gošće ilustratorice Milice Radojević, koja će voditi i umjetničku radionicu sa likovnim talentima.

Drugi dan u petak posjetioce očekuju susreti pisaca u bibliotekama u Tuzlanskom kantonu, na kojima učestvuje oko 20 bh. i stranih pisaca.

– Osim dodjeljivanja nagrade “Mali princ” za najbolju dječiju knjigu u regionu dodjeljujemo nagradu “Mali Princ” za stvaralački doprinos razvoju dječije književnosti u BiH – kazao je Ešić.

U subotu u Domu književnosti bit će predstavljena slikovnica “Zagrljaj pletene hobotnice” i humanitarni projekat za prijevremeno rođenu djecu.

– Istog dana u kinu Kaleidoskop Tuzla upriličit ćemo izložbu lutaka, a u centru Tuzle na pješačkoj zoni priredit ćemo šarenu tuzlansku paradu maski i kostima likova iz dječije literature. Tim povodom uslijedit će i izbor najkreativnije maske i kostima, te dodjela nagrada – poručio je Ešić.

Na festivalu bit će predstavljene i dječije knjige koje su izašle između dva festivala.

U toku sanacija puta na tri lokaliteta u tuzlanskom naselju Nikolići

U tuzlanskom naselju Nikolići, u sklopu projekta interventnih i sanacionih radova, Služba Civilne zaštite Tuzla posljednjih dana vrši sanaciju puta na tri lokaliteta. Riječ je...