Dogovoren okvir za rad na Zelenoj transformaciji Tuzla

 Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na tekst Memoranduma o razumijevanju u vezi sa uspostavljanjem saradnje i s radom multisektorske inicijative Zelena transformacija Tuzla.

Inicijativa djeluje kao multisektorska platforma koja uvodi i razvija novu paradigmu zelene transformacije na području grada Tuzle i Tuzlanskog kantona kao okosnicu društvenog oporavka i razvoja Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Vlade TK.

Ona podrazumijeva fokus na ključne politike unutar evropskih integracijskih procesa i donatorskih tokova o pitanjima zelene tranzicije i rasta, a usmjeren je na istinski društveni razvoj, na društvenu pravdu i društvenu brigu. Okuplja aktere i institucije iz javne uprave i institucija, iz građanskog/nevladinog sektora, kao i privrednog i poslovnog sektora, te iz akademske zajednice, koji su spremni da započnu razne forme dijaloga i saradnje u vezi s pitanjima zelene transformacije.

-Važno je naglasiti da krajnji cilj zelene transformacije ovog regiona nije usmjeren samo ka politikama i praksama koje će adresirati klimatske promjene i okolišno zagađenje, nego i zaokret u razvoju koji treba podstaći i društveno-ekonomski oporavak ove regije, te uspostaviti Tuzlu kao lidera i inspiraciju drugih gradovima i regijama u BiH i na zapadnom Balkanu ka održivom razvoju, društvenoj pravdi i brizi – ističu iz Vlade TK.

Danas prihvaćeni tekst Memoranduma predviđeno je da potpišu predstavnici Vlade TK, Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK, Ministarstva obrazovanja i nauke TK, Grada Tuzle, Univerziteta u Tuzli, Centra za ekologiju i energiju, Fondacije tuzlanske zajednice, Centra za razvoj i podršku, BIT Centra, Udruženja za razvoj NERDA, Udruženja Omladinski Pokret Revolt, Mreže aktivnih zajednica i Udruženja Front slobode.

Također, Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila Informaciju o aktualnoj situaciji u vezi sa migrantima na prostoru TK za septembar 2021. godine. Tokom prošlog mjeseca službenici policije su pronašli i evidentirali 119 migranata, koji kod sebe nisu imali identifikacione dokumente ili potvrdu o iskazanoj namjeri podnošenja zahtjeva za azil.

U odnosu na august, kada je evidentirano njih 113, radi se o približno istom broju evidentiranih migranata. U poređenju sa septembrom prošle godine, kada je evidentirano 1.700 migranta, ovogodišnji septembar zabilježio je značajno smanjenje.

Tokom septembra ove godine najveći broj migranata evidentiran je iz Afganistana 84, Pakistana 13, Maroka 12, Libije četiri, Alžira i Gamibije po dva, te Sirije i Tunisa po jedan migrant.

U ovom periodu evidentirano je i sedam sigurnosno interesantnih događaja, okarakterisanih kao krivična djela u kojem su učestvovali migranti. To su četiri krivična djela razbojništva, jedno krivično djelo silovanje, jedno krivično djelo protupravnog lišavanja slobode i jedno krivično djelo prijevare.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU