Gradonačelnik Tuzle i Savez antifašista i boraca NOR-a TK planiraju svečano obilježavanje značajnih historijskih događaja

Danas je gradonačelnik Tuzle, dr. sc. Zijad Lugavić, u gradskoj upravi, primio predstavnike Saveza antifašista i boraca NOR-a Tuzlanskog kantona (SABNOR TK) kako bi razgovarali o obilježavanju 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, kao i obilježavanju 80. godišnjice zasjedanja ZAVBOBiH-a.

Gradonačelnik Lugavić istakao je značaj ovih događaja za grad Tuzlu i njezine građanke i građane, te su prilika za odavanje počasti antifašističkoj borbi i promociji vrijednosti koje su oblikovale historiju Bosne i Hercegovine. Razgovaralo se o zajedničkim aktivnostima koje će se poduzeti kako bi se dostojno obilježili ovi značajni datumi.

Predsjednik SABNOR-a Tuzlanskog kantona, Zlatko Dukić, istakao je i važnost educiranja mladih o historiji antifašističke borbe i borbi protiv fašizma, kako bi mladi postali aktivni sudionici u promociji antifašističkih vrijednosti.

Obilježavanje događaja planirano je u petak, 24. novembra, a uključivat će niz aktivnosti, od polaganja cvijeća na spomenicima i lokacijama koje su važne za antifašističku borbu, zatim održavanja svečane sjednice Gradskog vijeća, a kao završna aktivnost, održat će se svečana akademija u Narodnom pozorištu u Tuzli.

U sklopu obilježavanja jubileja pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, Upravni odbor Saveza antifašista i boraca NOR-a Tuzlanskog kantona donio je odluku o raspisivanju Konkursa za literarne radove učenika osnovnih i srednjih škola, na teme:”Gdje i kako se danas vidi fašizam” i “Kako da se mladi bore protiv fašizma”. Najbolji literarni radovi bit će nagrađeni novčano, a posebno istaknuti radovi bit će pročitani na svečanoj akademiji posvećenoj obilježavanju pobjede nad fašizmom.

Sastanku su prisustvovali i dr.sc. Meho Bajrić i predsjednik mladih SABNOR-a TK, Mirza Piljić.

Grad Tuzla

rtv7.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU