back to top

Halilagić se susreo sa Diegom Arriom i članovima VKBI |

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić danas je razgovarao sa članovima Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca i bivšim ambasadorom Venecuele u UN i bivšim predsjednikom Vijeća sigurnosti UN-a tokom agresije na BiH Diegom Arriom. 

Tom prilikom, Halilagić se zahvalio Arriji na podršci koju je pružio Bosni i Hercegovini tokom i poslije agresije, te kazao da mu to nikada ne možemo i ne smijemo zaboraviti.

Premijer TK osvrnuo se na njegovu knjigu „Usporeni genocid u Bosni“, čije je izdavanje na bosanskom jeziku povjereno Vijeću Kongresa bošnjačkih intelektualaca.

Knjiga je autentično svjedočenje o politici Ujedinjenih nacija, posebno Sekretarijatu i Vijeću sigurnosti, UNPROFOR-u, UNHCR-u od 1992-1995. godine.

– Ova knjiga ima jednu vrijednost, a to je što je ona nezavisna, istinita, sa istinitim prikazom onoga u čemu sam ja sudjelovao, u čemu sam bio aktivan. Čuo sam da će biti mnogo knjiga o tragediji u BiH, ali niti jedna neće imati insajdera, onoga ko je bio iza zatvorenih vrata i koji će svjedočiti onome što se dešavalo – kazao je Arria.

Potpredsjednik Regionalnog odbora Vijeća Amir Karić konstatovao je da je navedena knjiga jedno od najznačajnijih svjedočenja koje je BiH dobila u posljednjih 30 godina.

Tokom sastanka razgovaralo i o drugim projektima koje Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca realizira, te je Halilagić obećao podršku Vlade TK budućim projektima.

U ime Vijeća današnjem sastanku su prisustvovali predsjednik, potpredsjednik i generalni sekretar Regionalnog odbora UVKBI Elmir Jahić, Amir Karić i Emir Zlatar, te akademik Abdulah Sidran, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje. 

rtvtk.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU