TuzlaKomemoracija gradonačelniku Živinica Samiru Kamenjakoviću: „Bio je nesvakidašnji...

Komemoracija gradonačelniku Živinica Samiru Kamenjakoviću: „Bio je nesvakidašnji čovjek, vrijedan i plemenit“ |

Gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković, preminuo je u subotu uveče u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, usljed teške bolesti.Danas je održana Komemoracija i obavljena dženaza.Osim porodice, od gradonačelnika Živinica su se oprostili brojni prijatelji, saradnici, vršioci javnih funkcija sa svih nivoa vlasti koji su za njega imali samo riječi hvale za sve što je činio za građane.  Nedjelja, ponedjeljak i utorak, proglašeni su danima žalosti na području grada Živinice.

Samir Kamenjaković je preminuo u 48-oj godini. Rođen je 1975. g. u Tuzli. Završio je Srednju Medicinsku školu, zatim studij Radiologije, magistriraom doktorirao, a  dodatno obrazovanje u oblasti zdravstvenog menadžmenta završio na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Radio je na klinici za Radiologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, bio  docent na Odsjeku za radiološke tehnike na Medicinskom fakultetu . Objavio je više od 20 stručnih i naučnih radova iz oblasti medicine. Bio je i član Skupštine Tuzlanskog kantona u dva mandata. Na funkciji načelnika, odnosno gradonačelnika Živinica bio je od 2016. godine.  Iza Kamenjakovića ostali su supruga i troje djece. Brojni prijatelji, saradnici, vršioci javnih funkcija sa svih nivoa vlasti izrazili su žaljenje zbog njegove smrti. Na Komemoraciji su govorili o njegovoj plemenitosti  i posvećenosti ljudima. Kako kažu, njegovo postojanje su krasila dobra djela.                                                                            Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK :„Ja sam ga smatrao prijateljem. Mislim da je bio izvanredan čovjek na poziciji na kojoj je radio 24 sata i svoju energiju dijelio na sve strane. Sjećam se s koliko energije je prišao izmjeneam Zakon ao prostornom uređenju i građenju, da se omogući postavljanje solarnih panela na individualne objekte. To smo usvojili. Ostavio je trag. Od grada je napravio privredno čudo“. Irfan Halilagić, premijer TK  :„Za relativno kratak period od godinu dana koliko smo imali priliku sarađivati stekao sam dojam da pored svih akademskih titula da se radi o izuzetno energičnom čovjeku koji je tu energiju na pravi način kanalisao u smislu te pozicije gradonačelnika u ekspanziju privrednog i svakog drugog razvpoja ovog grada. Bio je spreman sve uraditi za njegove sugrađane“.                                Zoran Blagojević, ministar za boračka pitanja TK :„Ja sam samira upoznao 1995 godine u ratu i pamtim ga kao jako vrijednog . Bio sam ljubomoran na to koliko ima radne energije. Pitao sam se kako sve uspije stići. Uvijek se javljao na telefon“.                                                                                          Jusuf Čavkunović, načelnik Kladnja :„Kolega, prijatelj, dobar čovjek. Gubitak je za porodicu, sve građane Živinica i cijelu BiH“.                                                                                                          Fahrudin Skopljak, predsjednik KO SDA TK :„Ovo je nenadoknadiv gubitak za Grad Živinice i za stranku SDA. Kamenjaković  je bio potpredsjednik KO SDA. Radilo se o velikom, humanisti, čovjeku s nevjerovatnom energijom koji je uradio puno za građane Živinica“.

Samir Kamenjaković je otvorio vrata svog kabineta i Gradske uprave Živinica svim građanima. Primao ih je tri puta u sedmici od 6 do 8 ujutru, s namjerom da zajenički rješavaju probleme. Za nepunih devet godina koliko je obavljao funkciju prvog čovjeka  ove lokalne zajednice Živinice su postale prepoznatljive po razvoju privrede. Neprestano je radio na poboljšanju poslovnog ambijenta i u tome je uspijevao.

 „Ja kao njegov najmlađi saradnik mogu da kažem da se radi o zaista humanom čovjeku koji nam nije naređivao, nego bi zamolio da izvršavamo zadateke. Mi smo ponosni što smo bili njegovi saradnici i ovaj grad je ponosan što je imao takvog gradonačelnika“, rekao je sekretar GU Živinice Suvad Butković.

 „Samir Kamenjaković je bio vizionar, gradio o udarao nove temelje. Kad ulažete u nauku, obrazovanje, zapošljavanje mladih, izgradnju naučno-tehnološkog parka gdje su privrednici dobijali sve odgovore, vidite koliki je bio vizionar i šta smo izgubili“, rekao je predsjednik Udruženja privrednika Grada Živinice  Zijad Selimović.                           Aljo Bošnjaković, predsjednik Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja FBiH je dodao da je Kamenjaković kao maloljetan borac u ratu branio Živinice,  a u miru ih gradio.                                              Generalni konzul BiH u Stuttgartu Began Muhić iz Živinica rekao je da je siguran da će Kamenjakovića svi koji su ga poznavali pamtiti kao veoma dobrog čovjeka, uspješnog i kvalitetnog naučnog radnika i da će ga građani ga pamtiti kao najboljeg načelnika od svog postojanja. „Iza njega su brojna djela, projekti koje je realizovao i mnoštvo započetih inicijativa . Budućim generacijama i zvaničnicima je obaveza da nastave graditi put koji je trasirao naš Kamenjaković“, dodao je.  

Dženaza Samiru Kamenjakoviću je obavljena u Lukavici Donjoj. Tri dana  žalosti obilježit će se spuštanjem zastava na pola koplja na zgradi Gradske uprave Živinice, te na zgradama javnih preduzeća i ustanova kojim je osnivač grad Živinice. U nedjelju, ponedjeljak i utorak na javnim mjestima se neće održavati programi javnog, kulturnog i zabavnog karaktera, a fizičke i pravne osobe koje obavljaju ugostiteljsku djelatnost dužne su svoje poslove obavljati primjereno Danima žalosti.  Elektronski i drugi mediji sa područja grada Živinice trebaju svoje programske sadržaje prilagoditi Danima žalosti, saopšteno je iz Gradske uprave Živinice.

rtvtk.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img