Međunarodni dana žena na selu – 15. oktobra –

Ideja da se 15. oktobar posveti svim seoskim ženama u svijetu, kao i njihovim pitanjima i interesima, pokrenuta je na konferenciji UN-a posvećenoj ženama održanoj u Pekingu 1995. godine. Cilj obilježavanja ovog Dana je dugoročno osnažiti poziciju žena iz ruralnih područja i ohrabriti ih da aktivnije učestvuju u društvu kako bi ostvarile značajniju ulogu u svojim zajednicama kroz različite aktivnosti.

U povodu današnjeg dana gradonačelnik Gračanice je uputio čestitku koju prenosimo u cijelosti:

„Iskrene čestitke povodom 15. oktobra Međunarodnog dana žena na selu, upućujem svim ženama na selima Grada i šire.

 Žene u ruralnim područjima pridonose blagostanju svojih obitelji ali i razvoju privrede na selima.

 Cilj obilježavanja ovog dana je dugoročno osnažiti poziciju žena iz ruralnih područja, te ih informisati i ohrabriti da aktivnije učestvuju u društvu i u većoj mjeri preuzmu ulogu vodstva u svojim zajednicama kroz različite aktivnosti.

 Grad ponosno ističe ulogu žena u našoj lokalnoj zajednici. Na području Gračanice trenutno egzistira 13 udruženja žena koje svojim radom i trudom aktivno sudjeluju u svim kulturnim, zabavnim i edukativnim manifestacijama i drugim događajima od značaja za naš grad.

 Još jednom svim vrijednim ženama u selima Grada i šire, želim iskazati poštovanje i čestitati vam vaš dan, uz želju za dobro zdravlje i uspjeh u radu.“

 

 

 

 


radiogracanica.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU