Na današnji dan, prije 116 godina rođen veliki umjetnik – Ismet Mujezinović

IN MEMORIAM – Ismet Mujezinović

Na današnji dan, prije 116 godina rođen je veliki umjetnik – Ismet Mujezinović. Rođen je u Tuzli 02.12.1907.godine, gdje je i umro 07.01.1984. godine. Izvjestan dio života je proveo u Sarajevu, gdje je uz umjetnički rad, bio angažovan i u kulturno-umjetničkom životu grada. Sudjelovao je u osnivanju: lista Oslobođenje, Škole primijenjenih umjetnosti, udruženja Collegium artisticum, Bosna filma i drugih udruženja i ustanova. Iz Sarajeva se vratio u rodnu Tuzlu 1964.g. i nastavio svoj likovni i kulturni angažman. Atelje u kojem je radio i živio od 1964.g. je postao važno mjesto za okupljanje Tuzlaka i umjetnika koji su oblikovali kulturno-umjetnički život u gradu. Bio je jedan od osnivača lista Front slobode, Univerziteta u Tuzli i idejni osnivač i utemeljitelj Galerije istaknutih ličnosti, koja je prerasla u Međunarodnu galeriju portreta Tuzla. Dobitnik je mnogih nagrada za slikarstvo, kao i ordena i plaketa za doprinos u antifašističkoj borbi tokom Narodno-oslobodilačke borbe u Drugom svjetskom ratu. Bio je dopisni član Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti i redovni član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

JU Centar za kulturu Tuzla kontinuirano čuva sjećanje na život, djelo i rad slavnog umjetnika i baštinit će umjetničko stvaralaštvo Ismeta Mujezinovića, koji je najzaslužniji za afirmisanje kulture i umjetnosti u Tuzli, te je dao nemjerljiv doprinos razvoju umjetnosti u cijeloj Bosni i Hercegovini.

U znak sjećanja na Ismeta Mujezinovića, za vas smo izdvojili forografije iz arhive na kojima je zabilježeno otvaranje stalne postavke Galerije „Ismet Mujezinović“ u sklopu Galerije jugoslavenskog portreta 02. decembra 1982.g. Prisutnim posjetiocima se na otvaranju Galerije obratio dr. Dušan Tešanović, predsjednik skupštine opštine Tuzla, a Galeriju je otvorio dr. Hasan Dervišbegović, predsjednik Komiteta za nauku, kulturu i obrazovanje SR Bosne i Hercegovine. Iz izvora se saznaje da je Ismet Mujezinović ovom prilikom, vidno bolestan, posljednji put posjetio Galeriju.

(Centar za kulturu Tuzla)

rtv7.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU