Oboljeli od multiple skleroze u TK godinama čekaju na lijekove

Posljednja sedmica mjeseca maja u svijetu se obilježava kao Svjetski dan multiple skleroze

Riječ je o bolesti čiji uzročnik još nije sa sigurnošću utvrđen i koja je neizlječiva. Autoimuno i neurodegenerativno oboljenje s hiljadu lica za koje još uvijek ne postoji adekvatan lijek.

Radi se o hroničnoj autoimunoj bolesti centralnog nervnog sistema koje se najčešće javlja u dobi između 20 i 40 godina života i od kojeg češće oboljevaju žene. Prevalenca oboljelih je 40 na 100.000 stanovnika. U Tuzlanskom kantonu trenutno boluje oko 300 osoba.

Na terapiju imunomodulatorima koju finansira Zavod zdravstvenog osiguranja FBiH se čeka godinama.

– Na imunomodulatore koje odobravaju preko fonda solidarnosti čekala sam četiri godine. Postoji nekoliko linija imunomodulatora koje stručni tim odobrava pacijentima, međutim liste čekanja su ogromne, sredstva ograničena – izjavila je za Fenu Ilda Hanić, sekretarka Saveza Udruženja oboljelih od multiple skleroze u BiH.

Hanić nije mogla dočekati da joj lijekovi budu odobreni putem zdravstvenog osiguranja, pa je zbog sve lošijeg zdravstvenog stanja mjesečno u BiH izdvajala 2.200 KM za imunomodulatore.

Isti lijekovi u susjednoj Srbiji koštaju 1.600 KM.

Mersudin Muminović je predsjednik Udruženja oboljelih od MS-a u Tuzlanskom kantonu.
Njegovo suočavanje s bolešću i prva ograničenja došla su u vrijeme studiranja na Medicinskom fakultetu. Put prihvatanja je bio težak, ali kroz obrazovanje i druženje svoje stanje je prihvatio kao svakodevnicu s kojom živi.

S dijagnozom multiple skleroze diplomirao je i stekao zvanje inžinjera radiologije.

– Prvi simptomi koji su bili istaknuti su brzo zamaranje, gubljenje osjećaja za toplo, trnjenje, ali vid je najvažniji i on najčešće pokaže postojanje bolesti – izjavio je Muminović za Fenu.

Tokom pandemije liječenje multiple skleroze, kontrole i fizikalne terapije bile su otežane i uskraćene, prema iskustvu predsjednika Udruženja oboljelih od MS-a u TK.

Mnogo je problema s kojima se susreću ovi ljudi, pa tako nam je Hanić pojasnila i da prema njenoj evidenciji većina oboljelih u BiH nema adekvatno ortopedsko pomagalo. Iz Zavoda za zdravstveno osiguranje FBiH im nikada nisu dali konkretan odgovor, zbog čega skuplja pomagala ne budu odobrena? (Fena)

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU