Friday, October 22, 2021
NaslovnicaTuzla vijestiSalko Užičanin, tuzlanski mladi inovator osmislio grijanje koje radi isključivo na sunčevu...

Salko Užičanin, tuzlanski mladi inovator osmislio grijanje koje radi isključivo na sunčevu energiju

-

Problem zagađenja zraka u gradovima širom Bosne i Hercegovine tokom zimskih mjeseci nagnao je dvadesetogodišnjeg studenta medicine iz Tuzle Salku Užičanina da osmisli poseban sistem grijanja koji je nazvao Solheat

U razgovoru za Klix, mladi bh. inovator rekao je da njegov inovativni sistem grijanja radi na principu fototermalne konverzije, odnosno pretvaranju sunčeve svjetlosne energije u toplotnu energiju i da pritom ne koristi apsolutno nikakav dodatni izvor energije.

“Naš uređaj je potpuno autonoman i za rad mu nije potrebno nikakvo dodatno napajanje. Znači, jednom kad se instalira nema više nikakvih dodatnih troškova jer u potpunosti zavisi od sunčeve energije. Ventilatori, koji su dio tog sistema napajaju se iz baterije koja se također puni solarno. Ovaj uređaj moguće je postaviti na zid ili na krov što znači da se može koristiti u privatnim kućama, kao i u stambenim zgradama”, kazao je Užičanin za Klix.ba.

Solheat uređaj
Solheat

Kako je rekao Užičanin, ideja za Solheat javila se u zimu 2016. godine, a razvoj sistema trajao je do 2019. godine kada je uređaj certificiran. Troškovi čitavog procesa, ističe on, iznosili su više od 60 hiljada maraka.

“Razlog što je sve ovoliko trajalo bili su svakako nedostupnost materijala kao i u početku nemogućnost korištenja sofisticiranih mjernih uređaja. Osim toga, valjalo je ispoštovati brojne procedure vezane za tehničke listove, ateste, certifikate sigurnosti itd. Certificiranje je bio veoma važan korak jer ne mogu ja tvrditi da je moj uređaj efikasan 95 posto ako nemam certifikat za to”, ističe Užičanin.

Dodao je da se njegov uređaj može koristiti u svim zemljama svijeta, a očekivano je da će negdje efikasnost biti manja zbog insolacije, odnosno ozračivanja Sunčevim zrakama površine Zemlje.

“Očekivano je da će ovaj uređaj u Španiji raditi sa efikasnošću od 95 posto, dok će, recimo, u nekoj skandinavskoj zemlji ta efikasnost iznositi 85 posto. Važno je napomenuti da uređaj nema mogućnost rada noću, tako da bi se u našim uvjetima koristio kao dnevno grijanje, dok bi se noću morali poslužiti alternativnim sistemom grijanja”, navodi Užičanin.

Za kraj, mladi bh. inovator istakao je da je o cijenama uređaja još uvijek rano govoriti, ali da očekuje da će uskoro krenuti proces distribucije jer interes već postoji.

“Moram reći da u ponudi imamo dva tipa Solheat uređaja i treći u pripremi. Ova dva su u biti ista, s tim da je jedan standardna verzija kojim se upravlja manuelno, a drugi je takozvana “smart” verzija koju je moguće, putem posebne aplikacije, povezati s pametnim telefonom”, zaključuje Užičanin za Klix.ba.

5 1 Glas
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Pročitajte

Dječiji festival ‘Vezeni most’ otvoren u Tuzli

Međunarodni dječji festival "Vezeni most" danas je počeo u Tuzli, a u naredna tri dana publika će imati priliku uživati u bogatom programskom sadržaju. -...