back to top

Obrazovne institucije u TK zajedno obilježile Dan nezavisnosti |

Svečana akademija obrazovnih institucija u povodu 1. marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine održana je u Tuzli. Domaćini su bili Ministarstvo obrazovanja i nauke, Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona i Univerzitet u Tuzli, a u bojama državne zastave nastupili su učenici osnovnih i srednjih škola, te studenti. Svečanost je pratila i tematska izložba Muzeja istočne Bosne.

Prvi put su zajednički obrazovne institucije u Tuzlanskom kantonu svečanom Akademijom u tuzlanskom pozorištu obilježile Dan nezavisnosti. Prethodile su joj školske priredbe u osnovnim i srednjim školama.

  • Ova Akademija je samo finalna aktivnost svega, a ranije smo imali aktivnosti u samim ustanovama. U nekim mjestima smo imali defilee kroz središta tih mjesta, kazao je ovom prilikom Ahmed Omerović, ministar za obrazovanje i nauku TK.

Refrendum za nezavisnost i disolucija Jugoslavije vrlo su važni povijesni događaji i u njihovo obilježavanje moraju se uključiti obrazovne ustanove i vlasti.

  • Vrlo bitno je da naša djeca shvate zbog čega je nama bitan taj dan. Zbog čega na ovaj način gradimo Bosnu i Hercegovinu koja će biti na dobrobit svima nama i tu razinu državnosti koju BiH itekako treba, kazao je Nikola Čiča, direktor Pedagoškog zavoda TK

Historijski čas održao je univerzitetski profesor, nekadašnji direktor Arhiva TK, prof. dr. Izet Šabotić.

  • Za ovih 31 godinu Bosna je nezavisna država sa ekonomskim i društvenim stanjem koje bi moglo biti bolje i nadam se da će biti bolje, poručio je on.

Obraćanja u svečanom tonu pratili su nastupi učenika Osnovne muzičke škole i studenata Akademije dramskih umjetnosti.

  • To je od velikog značaja za sve nas, jer pokazuje koliko je bitna povezanost između svih aktera u procesu obrazovanja i da je to put kojim ćemo graditi bolju budućnost i za sve nas i za našu djecu, naglasila je prof.dr. Nermina Hadžigrahić, rektorica Univerziteta u Tuzli poručujući da bi ovakvo obilježavanje trebalo postati tradicija.

Izložba Muzeja istočne Bosne, koju je priredio kustos Nermin Ibrić ovom je prilikom otvorena u Pozorištu, a tematski prati sve važne događaje iz hiljadugodišnje prošlosti Bosne i Hercegovine.

rtvtk.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU