back to top

Odlazak Arifa Ahmetaševića-Čuvara bosanskog duha i nama | RTVTK

Danas je u Tuzli u 78. godini života preminuo Arif Ahmetašević. Bio je humanista, sevdalija, dobar čovjek – dobre zemlje Bosne. Ostavio je Arif prazninu iza sebe, koja se će se osjetiti  kao trajan gubitak, ali i kao veličanstvena uspomena. Bio je jedan od rijetkih entuzijasta koji je živio ono što je pjevao. A živio je Sevdah

Arif Ahmetašević  na svoje posljednje putovanje krenuo je iz Tuzle, koja je za njega bila početna i posljednja stanica svih putovanja. U njegovim mnogobrojnim pjesmama sačuvane su svijetle stranice tuzlanskog sevdalijskog duha.

Rođen  je 02.01.1946. godine u Gračanici. Od djetinjstva Arif  je u četveročlanoj  porodici uz svoju braću i sestre uvijek pjevušio. Njegova muzikalnost se i tada posebno isticala. U Tuzli je završio osnovnu školu, a potom i stolarski zanat. Arif Ahmetašević,  bio je i otac djevojke Edine Ahmetašević  koja je nastradala na Kapiji od granate ispaljene sa s planine Ozren. Nosilac je zlatne povelje „Linus Pauling“ s plaketom zlatnom značkom, i priznanja međunarodnog humanista 2005. godine. Priznanje mu je dodijelila Međunarodna liga humanista iz Graza. 2008. godine udruženje građana „Front“, organizacija koja najveći dio rada posvećuje zaštiti ljudskih prava i borbi protiv državne torture, imenovala ga je za počasnog člana. Nosilac je  i priznanja “Tuzlanska lenta“.  Bio je počasni član  “Instituta sevdaha”  Omera Pobrića i UG”Sevdalije” iz Tuzle. Očuvao je od zaborava mnoge bosanske sevdalinke. Uz pjesmu Arifa Ahmetaševića smo rasli, sazrijevali i doživljavali mnoge radosti i senzacije. Radost života i pjesme Arif Ahmetašević decenijama  dijelio je sa suprugom  Zelkidom i sinom Edinom. Bio je dugogodišnji saradnik Radio-televizije Tuzlanskog kantona i učesnik mnogoborjnih emisija različitih žanrova. Njegove pjesmovite priče zabilježene su u emisijama Pjesmom o Bosni, Bosnoljublja, Ramazanski i Bajramski program. Vrijeme dženaze i ukopa Arifa Ahmetaševića biće naknadno objavljeni.

rtvtk.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU