TuzlaOpćinski sud u Tuzli u prošloj godini ostvario...

Općinski sud u Tuzli u prošloj godini ostvario do sada najbolje rezultate u radu

Najbolje rezultate u radu do sada Općnski sud u Tuzli ostvario je u prošloj godini, realizirajući sve programske ciljeve. Smanjen je broj neriješenih predmeta za 5%.

“Realizirali smo plan rješavanja starih predmeta u procentu od 89% i to je najbolja realizacija plana do sada. Pretprošle godine realizacija je bila 83%” – kazao je Muhamed Tulumović, predsjednik Općinskog suda Tuzla.

Također, značajno je unaprijeđen kvalitet rada suda i to u procentu od 93,86%, što je znatno više od Federalnog prosjeka. Tokom sedmica sudske nagodbe, prošle godine, sud je završio najveći broj predmeta u BiH. U potpunosti su realizovane i sve mjere iz strateškog plana.

“Smanjili smo broj predmeta skoro na svim referatima. Jedino nismo smanjili broj predmeta na ostavinskom referatu, a to su predmeti koji su dodijeljeni u rad notarima” – dodao je Tulumović.

Kada su u pitanju predmeti koji se tiču korupcije i organizovanog kriminala, Sud aktivno radi na njihovom rješavanju.

U radu na predmetima korupcije i organizovanog kriminala u radu je bilo 40 predmeta, a u toku izvještajne godine riješeno je 24. Tu se uglavnom radi na krivičnim djelima zloupotrebe položaja I ovlaštenja, pronevjere službi, primanja dara I drugih oblika koristi i odavanje službene tajne” – istakao je Damir Arnautović, sudija Krivičnog odjeljenja Suda.

Što se tiče stečajnih predmeta, u fokusu rada bile su aktivnosti u okončavanju stečajnih predmeta. Priliv novih predmeta u 2022. u odnosu na godinu ranije, bio je za 10 posto veći.

“U prethodnom period izvršena je interna reorganizacija rada I ubrzano je postupanje po predmetima, ali su I dalje prisutni ključni problemi: vođenje parničnih postupaka koji su u vezi sa stečajem, problem unovčavanja imovine preduzeća, odvojena namirenja razlučnih povjerilaca, predmeti po žalbi Kantonalnom sudu” – rekao je Faruk Arnaut, sudija Odjeljenja za stečaj i registar.

U toku ove godine posvetit će se posebna pažnja bržem okončanju parničnih postupaka u vezi stečaja.  Istaknuto je da ključni problem u radu Suda predstavlja nedostatak nosilaca javnih funkcija, a trenutno ih nedostaje osam.

RTV Slon

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img