back to top

Osiguran novac za finansiranje liječenja onkoloških pacijenata iz TK u drugim centrima –

osiguran novac za finansiranje liječenja onkoloških pacijenata iz tk u drugim centrima –

Već osam mjeseci, aprat za radioterapiju onkoloških pacijenata u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Tuzla nije u funkciji, što je izvor velike zabrinutosti za oko 200 pacijenata koji su preusmjereni na putovanje u druge gradove kako bi dobili prijeko potrebnu terapiju. Ova situacija je rezultat kvara na aparatu, koji je zapečaćen i nedostupan oboljelima, uprkos tome što je novac za njegovu nabavku već bio osiguran.

Nakon višemjesečnog čekanja, nadležni iz oblasti zdravstva, resornih ministarstava, zavoda zdravstvenog osiguranja i drugi relevantni akteri napokon su se sastali kako bi razmotrili mogućnosti pružanja radioterapije onkološkim pacijentima s područja Tuzlanskog kantona u drugim kliničkim centrima na području Federacije Bosne i Hercegovine. Novac za financiranje ovih usluga već je osiguran na federalnom nivou.

Uprkos naporima da se riješi ovaj problem, proces nabavke novog linearnog akceleratora za UKC Tuzla naišao je na prepreke, uključujući žalbe na tendersku dokumentaciju. Tenderska dokumentacija trenutno je pod procjenom Ureda za razmatranje žalbi Bosne i Hercegovine. Ovaj zastoj u nabavci novog aparata rezultirao je produljenim listama čekanja za radioterapiju, a pacijenti trpe zbog ovog problema.

Kao prelazno rješenje, pacijenti će biti zbrinuti u Kantonalnoj bolnici Zenica te kliničkim centrima u Sarajevu i Mostaru, s posebnim naglaskom na pacijente koji zahtijevaju hospitalizaciju. Nadalje, povećan je broj pacijenata koji će biti zbrinuti u bolnici u Zenici od ove sedmice kako bi se ublažila situacija.

Na sastanku je razgovarano i o listama čekanja za citostatike, kako bi se poboljšala briga o pacijentima.

Ova situacija podsjeća na hitnu potrebu za rješavanjem problema u onkološkom liječenju pacijenata u Tuzli i osiguranje njihovog pristupa potrebnoj terapiji.

Studio D/RTV Slon


studiod.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU