Otvorena izložba o formiranju Drugog korpusa Armije R BiH

Proteklo je 30 godina od formiranja Drugog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, a tim povodom danas je u Muzeju Istočne Bosne u Tuzli otvorena dokumentarna izložba o ratnom putu jedinica tog korpusa Armije R BiH. 

Izložbu je otvorio Zoran Blagojević, ministar za boračka pitanja Tuzlanskog kantona, koji je imao 26 godina kada je agresija na R BiH okončana. Nakon istupa političkih lidera iz okruženja, ministar Blagojević smatra kako se o borbi za Bosnu i Hercegovinu mora što glasnije govoriti. 

– U trenutnim okolnostima moramo pričati što glasnije o onom što se desilo od 1992. do 1995. godine. Prošlo je 30 godina od formiranja Drugog korpusa i na ovoj izložbi se može vidjeti da smo u odbranu Bosne i Hercegovine krenuli u farmerkama. Važno je da o borbi za Bosnu i Hercegovinu zna što više mladih – kaže Blagojević.

Predsjednik Saveza RVI TK Fahrudin Hasanović – Beli naveo je kako se u narednom periodu mora posvetiti dužna pažnja muzeju koji mora dobiti novčana sredstva za rekonstrukciju. Naveo je da je danas na izložbi trebala biti kompletna Skupština, Vlada TK, Grad Tuzla… Također je izrazio nadu da će što više mladih posjetiti izložbu o Drugom korpusu. 

Autor izložbe Nermin Ibrić kaže kako je postavljeno oko 300 fotografija koje su hronološki poredane od pripreme, početka, pa do kraja agresije na BiH. 

– Uvodni dio izložbe posvećen je pripremi agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, početak agresije, organizovanje odbrane i formiranje jedinica Drugog korpusa Armije R BiH. Izložba je dokumentarnog karaktera. Prikazano je formiranje jedinica, značajna pobjeda u Gradačcu, bitka za „Oklopni voz“, a svi značajniji događaji su poredani hronološki – kaže Nermin Ibrić, autor izložbe.

Izložba dokumentarnih fotografija bit će postavljena i narednih dana u Muzeju Istočne Bosne u Tuzli. (Fena)

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Alem Sinanovic
Alem Sinanovichttp://www.tnt.ba
Alem Sinanović je glavni i odgovorni urednik digitalnih medija TNT Grupacije.

DRUGI UPRAVO ČITAJU