Panel konferencija o smanjenju aerozagađenja

panel konferencija o smanjenju aerozagađenja Danas je u organizaciji Centra za ekologiju i energiju održana Panel konferenciju o smanjenju aerozagađenja u četiri lokalne zajednice: Živinicama, Lukavcu, Banovićima i
administrativnom centru TK, Tuzli.

Svakodnevno udisanje prljavog(nečistog ) zraka u ovim gradovima ima za posljedicu povećan broj oboljelih, kao i povećana smrtnost. CEE je na jednom mjestu okupio vladin i nevladinog sektora i raspravljali o mjerama zaštite zraka od zagađivača. U ovoj panel diskusiji učestvovali su mladi ekolozi iz Ekovizije, JU Gimnazija Živinice i dali konkretan doprinos u poboljšavanju zraka koji udišu.

Predloženo je “jedno novorođenče”- jedno zasađeno drvo. Ta projektna ideja proslijeđena je pisanoj formi u gradsku upravu Grada Živinice. Očekujemo pozitivno mišljenje i podršku u realizaciji za ovu unikatnu ideju mladih ekologa iz JU Gimnazija Živinice.

Sve lokalne zajednice složile su se da trebamo da udišemo čist zrak. Što hitnije da se krene sa konkretnim mjerama na smanjenju nečistog zraka svako u svojoj lokalnoj zajednici. Dolazi nam hladniji period, a time i veće aero zagađenja zraka. Prisutni aktivisti iz raznih ekoloških udruga iz četiri lokalne zajednice pitali su nadležne koje će konkretne mjere preduzeti u nadolazećem periodu na smanjenje zagađenosti zraka. Tako su pitali odgovorne kada će se popraviti mjerna stanica kod BKC u Živinicama.
Traži se hitno da se postavi stacionarni mjerna stanica u gradu Banovići, za Lukavac kada će se i šta preduzeti za najveće zagađivača, hemijsku industriju, za Tuzlu raditi na regulaciji saobraćaja, tu vide najveće zagađivača zraka za urbani dio Tuzle.

“Panelisti su dali input u rješavanju kvalitete zraka u nadolazećim danima u ove četiri najzagađenije lokalne zajednice u TK. Drago nam je za učešće naših mladih aktivista iz JU Gimnazije Živinice koji su bili ravnopravni u diskusijama o mjerama zaštite našeg zraka koji svakodnevno udišemo”, istakao je dr.Sead Noćajević, profesor i istaknuti ekolog.

www.zivinice.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU