back to top

Policija vrši redovne kontrole, pojedini građani krše aktuelne naredbe

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije policajci i inspektori u Tuzlanskom kantonu vrše pojačanu kontrolu poštivanja mjera koje su na snazi.

Tržni centri, kafići, restorani, butici i ostali javni objekti ovog vikenda su na meti inspektora i policajaca u Tuzlanskom kantonu, gdje kontinuirano vrše provjeru poštivanja epidemioloških mjera koje su trenutno na snazi.

Prema slikama sa terena, većina građana se pridržava naredbi, poput održavanja fizičke distance i korištenja zaštitne maske, ali postoje i oni koji ne slušaju odluke nadležnih.

“Uvažavajući zaključak Vlade TK od 12. marta ove godine, a shodno preporukama Kriznog štaba zbog konstatovanog pogoršanja epidemiološkog stanja u kantonu, tokom ovog vikenda, pored represivnih planiran je i niz preventivnih mjera i aktivnosti. Cilj je podizati svijest kod šire javnosti o značaju poštivanja svih naloženih mjera”, kazala je glasnogovornica Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Amra Kapidžić.

Tuzlanski policajci danas su vršili kontrolu primjene mjera, a građane su opominjali ukoliko nisu nosili zaštitnu masku, ili su je na svom licu imali, ali na nepravilan način. Kazne nesavjesnim građanima, policajci nisu izdavali.

“Ova aktivnost je kantonalnog karaktera i provodi se u svim gradovima i općinama Tuzlanskog kantona. U njoj učestvuju i pripadnici kantonalne uprave za inspekcijske poslove, nadležnih općinskih i gradskih inspekcijskih službi, ali i službama civilnih zaštita te Crvenog krsta TK koji su građanima simbolično uručili određeni broj zaštitnih maski”, dodala je Kapidžić.

U Tuzlanskom kantonu trenutno je u procesu izmjena i dopuna kantonalnog Zakona o javnom redu i miru, a koji će na određeni način precizirati postupanje policije u svrhu zaštite zdravlja građana.”Vrlo brzo očekujemo njegovo usvajanje, a o čemu će građani biti na vrijeme obavješteni”, dodala je Kapidžić.

Iz dana u dan epidemiološka situacija u Tuzlanskom kantonu sve je složenija. Broj novoinficiranih koronavirusom kontinuirano raste, a u posljednjem turnusu testiranja potvrđeno je još 106 slučajeva.

Kao svih prethodnih dana po broju zaraženih prednjači Tuzla u kojoj je ove subote registrovano 65 novih pozitivnih testova na koronavirus.

Zbog navedenog nadležni apeliraju da se građani strogo pridržavaju mjera, izbjegavaju skupove, korište zaštitne maske te održavaju fizičku distancu, prenosi klix.ba.

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU