Prezentovani rezultati 100 dana rada Vlade Tuzlanskog kantona

U multimedijalnoj sali RTV Tuzlanskog kantona upriličena je prezentacija 100 dana rada Vlade tog kantona.

Premijer Irfan Halilagić je istakao kako je Vlada TK u proteklom periodu donijela oko 300 različitih mjera i odluka.

  • Održali smo 27 sjednica, odnosno 13 redovnih i 14 vanrednih. Usvojili smo oko 300 mjera i odluka, a od 18 mjera iz ekspozea realizovali smo 11. U posljednjem intervalu usvojili smo nove pedagoške standarde i normative za osnovno i srednje obrazovanje te odluke koje su vezane za visoko obrazovanje. Usvojili smo i odluku o jednokratnoj novčanoj pomoći za oko 36.000 penzionera u iznosu od po 100 KM, iako kao izvršna vlast nemamo nikakve direktne veze sa Fondom PIO/MIO. Ipak, analizirali smo aktuelnu situaciju i ocijenili smo da je potrebno pomoći penzionere sa najnižim primanjima. Također, u testnu fazu je pušten servis za elektronsku prijavu ispita na fakultetima Univerziteta u Tuzli, a očekujemo da će u potpunosti profunkcinisati s početkom nove akademske godine. Očekujemo da vrlo brzo preostale mjere obećane u ekspozeu i realizujemo – kazao je premijer Halilagić.

Ministar obrazovanja i nauke Ahmed Omerović pojasnio je šta donose novi pedagoški standardi i normativi koji se nisu mijenjali od 2004. godine.

  • Za implementaciju će biti potrebno 18 miliona KM i važno je naglasiti da u ovaj iznos ne ulaze kapitalne investicije i ulaganje u infrastrukturu. Kada je riječ o promijenjenim pedagoškim standardima i normativima oni se, između ostalog, odnose na to da će čas odjeljenske zajednice ulaziti u normu nastavnika, da se umanjuje maksimalan broj učenika po odjeljenju, da se uvode asistenti u nastavu, pedagozi u škole sa više od 28 odjeljenja itd – rekao je ministar Omerović.

Na kraju prezentacije predstavnici Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja i Sindikata visokog obrazovanja, nauke i kulture, potpisali su sporazum s Vladom TK, a predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Sumedin Kulović naglasio je kako će se u narednim godinama, zahvaljujući novim pedagoškim standardima, izbjeći proglašavanje tehnoloških viškova u školama. (Fena)

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Una
Unahttps://eNovosti.ba
Una je mlada multimedijalna novinarka u medijima TNT Grupacije. Prati najnovije vijesti iz Tuzle i ostalih gradova.

DRUGI UPRAVO ČITAJU