Prikupljeno desetak vreća otpada

prikupljeno desetak vreća otpada

-Aktivisti na Matinskom visu očistili staze, popravili klupe i stolove i postavili table sa upozorenjem

Smješten na granici između općina Žepče i Maglaj, planinski vrh Matinski vis bogat je biološkom i pejzažnom raznolikošću i dom je endemskih vrsta biljaka i životinja. Matinski vis je poznat po svojim izvorima čiste vode, koji su važni za lokalno stanovništvo i okoliš.

Međutim, kao i većina prirodnih ljepota koje naša zemlja ima, tako je i Matinski vis ugrožen zbog neodgovornog odlaganja otpada, koji narušava prirodnu ljepotu i zdravlje ovog područja te ugrožava i biljni i životinjski svijet.

Zbog toga je neophodno organizovati ekološke akcije na ovom području, a upravo jedna takva održana je nedavno. Akciju je organizovalo Planinarsko društvo „VIS“ iz Žepča, a održana je u sklopu kampanje „Čuvaj, pazi, ne bacaj!“, koju provodi kompanija Molson Coors BH sa brendom Ožujsko pivo. Cilj ove kampanje je da podigne svijest kod ljudi u važnosti očuvanja okoline.

Više od 20 članova našeg društva obišlo je oko 25 kilometara najfrekventnijih planinarskih staza po Matinskom visu, kao što su Bernardova staza, Staza edema, Rekreativna i Kozja staza, te nekoliko destinacija na kojima se okupljaju izletnici, kao što Perkovića stol, Nikina klupa, Kozja stopa, Ljubljanska kuća, Kapela Sv. Bernarda i tako dalje.

„Iako Matinski vis, zahvaljujući našem preventivnom djelovanju na podizanju svijesti posjetilaca o važnosti čistog okoliša, slovi za najčistiju planinu u regiji, još uvijek postoje neodgovorni pojedinci koji uz staze i izletišta, te uz prilazne puteve, ostave otpad za sobom. Tako smo, u nekoliko sati rada, uspješno očistili navedene staze i prikupili desetak vreća otpada, popravili oštećene klupe i stolove, te postavili nekoliko tabli sa upozorenjem ‘Svoje smeće ponesite sa sobom’“, kazao je Mirko Matijević, iz Planinarskog društva „VIS“.

Sav prikupljeni otpad, kako je istakao Matijević, pažljivo su spustili sa planine i odložili u kontejnere.

„To je naš doprinos očuvanju prirode koju toliko volimo, a također i podsjetnik svima da je svaka akcija zaštite okoliša važna“, zaključio je Matijević.

Organizovanje ovakvih i sličnih akcija doprinosi očuvanju jedinstvene i vrijedne prirodne baštine naše zemlje. Time svako od nas pokazuje da mu je stalo do prirodnog bogatstva BiH, te da smo spremni da preuzmemo odgovornost za nju. Također, time poboljšavamo kvalitet života za nas i buduće generacije, te stvaramo mogućnost za razvoj turizma i rekreacije u našoj zemlji.

„I ove godine, kao i prethodnih nekoliko, organizovali smo niz ekoloških akcija, zajedno sa svojim partnerima, u kojima smo od otpada očistili brojne rijeke, jezera i planine u cijeloj Bosni i Hercegovini. Ove akcije pokazale su da svijest o važnosti očuvanja okoliša vremenom polako raste, ali također i da je i dalje potrebno da se akcije organizuju jer otpada i dalje ima. Vjerujemo da će u narednom periodu količina otpada biti još manja, a mi ćemo i dalje nastaviti da pomažemo aktivistima iz BiH u tom cilju“, poručili su iz kompanije Molson Coors BH./M.Pamuk/

www.zivinice.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU