TuzlaSavez logoraša u BiH: Borba koja počela nakon...

Savez logoraša u BiH: Borba koja počela nakon referenduma za nezavisnost traje i danas |

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini uputio je danas čestitku svim građanima Bosne i Hercegovine, povodom 1. marta – Dana nezavisnosti BiH.

Iz Saveza naglašavaju da su, nažalost, vremena u kojima se referendum za nezavisnost BiH odvijao, bila sve samo ne jednostavna. Prethodno, u raspadu SFRJ su se odvijala ratna dešavanja na području Republike Slovenije, a onda i Republike Hrvatske, da bi sa uspješno provedenim referndumom takva dešavanja počela i na području naše države.

– Borba i istrajavanje koje je počelo tada, nakon referenduma, nastavilo se i traje u kontinuitetu do današnjih dana, samo se mijenjaju sredstva i metode, a sama borba je nekad manje vidljiva, a nekad je eksplicitna. Snage koje su postojale tada, postoje i danas, snage dobra i zajedničkog života i snage zla, aparthejda – poručili su iz Saveza logoraša u BiH.

Logoraši su, kako naglašavaju iz Saveza, tokom agresije koja je uslijedila nakon referenduma, podnijeli izuzetan teret i žrtve u toj borbi za nezavisnost Bosne i Hercegovine.

– Većina logoraša su bili civili, odvođeni, terorisani i ubijani kod svojih kuća i u logorima, a neki od njih su bili i borci na prvim linijama odbrane, a za nezavisnost Bosne i Hercegovine – države za sve narode koji u njoj žive. Ta činjenica i istina, navedena jasno na glasačkom listiću 1. marta 1992. godine, ostala je i uvijek će biti zvijezda vodlija, zvijezda koja jasno razdvaja dobro od zla, koja će do sudnjeg dana razdvajati građane BiH na dvije kategorije: kategoriju dobrih ljudi koji su rođeni da žive i sarađuju sa drugima i drugačijima, i kategoriju loših ljudi, koji će praveći probleme i komplikacije običnim ljudima, onim drugim i drugačijim, nastojati silom stvoriti sterilne prostore samo za neke njima poznate, vještačke entitete – navodi Savez logoraša.

Poručuju da će uvijek davati doprinos u toj i takvoj borbi, borbi za one kojima je nepravedno nanesena šteta i zajedno sa ostalim snagama BiH istrajati i na kraju pobijediti za narode koji zajedno i ravnopravno žele da žive u BiH.

rtvtk.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU