back to top

U Gračanici održana promocija prvog bh. putopisa “Putem svile” – .

U subotu je održana promocija knjige Putem svile u dershani Osman-kapetanove medrese u Gračanici. Hamza Ridžal i Edib Kadić su u putopisu predstavili nevjerovatne avanture koje su doživjeli na svom putovanju.

“Put svile je najstarija mreža trgovačkih puteva kojima je Sredozemlje bilo povezano sa istočnom Azijom. Edib i ja smo uvidjeli da je to vrlo važna tema u svjetskoj književnosti. Francuzi imaju više od 30, a Britanci više od 50 putopisa na tu temu, a mi u BiH nismo imali niti jedan. S druge strane, u tradicijskom i kulturološkom smislu puno više dugujemo velikim intelektualnim i duhovnim centrima u Iranu, Horosanu, centralnoj Aziji, Anadoliji nego sve evropske zajednice zajdeno. Istovremeno nismo imali knjigu koja na putopisan način sublimira sve što dugujemo tim područjima”, kazao je Ridžal, dodavši da su zbog toga i odlučili krenuti na ovo putovanje.

Prof. Edib Kadić i prof. Hamza Ridžal odlučili proputovati znatan dio ove prastare trgovačke mreže i doći u velike intelektualne i duhovne centre u Srednjoj Aziji kako bi napravili prvu putopisnu knjigu sa fokusom na Put svile.

Edib Kadić se zahvalio partnerima Bh Telecomu i Bh Pošti koji su pomogli u realizaciji ovog projekta.

“Kada je riječ o samoj izradi putopisa, to je iziskivalo dosta vremena. Pored putopisa, imamo i videozapise i fotografije čija izložba će trajati sedam dana. Kada gledam ove fotografije u meni se ponovo javlja emocija. Sretni smo da smo tu, da smo jedan dio okončali. Sada ćemo se dati u izradu ostalih putopisa, jer je u planu da obiđemo cijeli Put svile, a sada smo obišli samo 20 posto”, rekao je.

U uvodnoj riječi glavni imam, ujedno i domaćin promocije, mr. Smajo ef. Mustafić izrazio je zahvalnost dvojici autora što su bosanskohercegovačkoj publici donijeli ovakvo jedno djelo.


radiogracanica.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU