U Živinicama prof. Sulejman Alijagić održao predavanje za pčelare

u živinicama prof. sulejman alijagić održao predavanje za pčelare

Udruženje Vrijesak Živinice u subotu je za sve zainteresirane pčelare organizovalo  edukaciju na temu˝ PRIPREMA PČELINJIH ZAJEDNICA ZA BAGREMOVU PAŠU˝.

Januar i februar  su  mjeseci kada na pčelinjacima uglavnom treba da se  osigura samo mir, a pčelarima edukacija.

Ali, pošto smo svjedoci ekstremnih klimatskih promjena, više ne vrijede kruta pravila šta i kada raditi na pčelinjaku. Pored klimatskih promjena često se pčelari susreću  u literaturi sa oprečnim informacijama za područje u kojem pčelare.

Kako bi bili dobro edukovani,  u Udruženju pčelara Vrijesak Živinice , nastoje obezbijediti vrsne stručnjake iz oblasti pčelarastva , kako bi pčelari pravili što manje grešaka na svojim košnicama.

Tako su i  predhodnog viken da u Plavoj Sali BKC okupili pčelari skoro iz svih gradova sa područja TK-a.

Profesor Sulejman Alijagić renomirani regionalni predavač iz oblasti pčelarstva govoreći o pripremi pčelinjih društava za bagremovu pašu i,naglasio  je da svako zdravo pčelinje društvo sa dovoljnim brojem pčela, odnosno više mladih pčela, medom, kvalitetnom maticom, cvjetnim prahom i pravilno izrađenim mladim saćem spremno za bagremovu pašu.

Pčelar svojim pravilnim radom potpomaže stvaranje jakog i zdravog društva koje će biti spremno da iskoristi glavnu pašu, poručeno je sa ovog predavanja.

Piše: Dijana Svrakić

rtvzivinice.tv

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU