Udruženje mladih žena “GirlTHing”iz Tuzle unapređuje vještine mladih djevojka za digitalni svijet

Izvještaj koji je objavila Evropska komisija otkrio je da će devet od deset poslova u budućnosti zahtijevati digitalne vještine. Stoga je od vitalne važnosti da buduća radna snaga bude osposobljena kako bi mogla iskoristiti nadolazeće mogućnosti zaposlenja.

Iz tog razloga, Udruženje mladih žena “GirlTHing” je nedavno organizovalo radionicu pod nazivom “Hajde da počnemo od Arduina!”, a sve u sklopu Meet and Code 2021. Trenerice na radionici su bile Ajla Glumčević, Asja Hadžić i Amina Jahić koje su ujedno i članice pomenutog udruženja.

Događaj je održan online, a učestvovalo je 25 djevojaka iz sljedećih gradova/opština Bosne i Hercegovine: Sarajevo, Tuzla, Zenica, Kakanj, Donji Vakuf, Banovići, Olovo, Kladanj, Konjic, Mostar, Vareš i Vitez. Učesnice su kroz radionicu naučile osnove programiranja sa Arduino pločicom, a tri najaktivnije učesnice su dobile i prigodne nagrade.

Cilj GirlTHing-a  je potaknuti mlade djevojke da zajedno kreiraju i realizuju ideje, te ohrabruju jedna drugu kroz IT svijet i kao takav, osigurati da su djevojke Bosne i Hercegovine nadahnute i spremne za proširenje svog digitalnog znanja kada je u pitanju programiranje.

GirlTHing bio je jedan od pobjedničkih udruženja koje je dobilo grant od Meet and Code-a. U zadnjih pet godina Meet and Code je podržao više od 1000 događaja digitalnog programiranja.

Meet and Code ima za cilj da upozna djecu i mlade ljude uzrasta od 8 do 24 godina sa svijetom tehnologije i programiranja. Događaji su dizajnirani tako da pokažu mladim ljudima koliko programiranje može biti zabavno i na koji način može pomoći u ostvarivanju i primjeni ideja. Oni trebaju naučiti na koji način tehnologija funkcioniše i na koji način IT utiče na naše svakodnevne živote. Istraživanjem širokog spektra tehnologija, digitalnih tema i kreativnog programiranja, oni će biti ohrabreni da još više razvijaju svoje digitalne vještine koje su im potrebne u današnjem svijetu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU