back to top

Udruženje URDOSA poziva roditelje /staratelje za formiranje Registra

udruženje urdosa poziva roditelje /staratelje za formiranje registra

Udruženje roditelja djece i osoba sa autizmom pred sebe je stavilo zadatak da formiraju registar djece i osoba sa autizmom na području TK-a.

U Bosni i Hercegovini ne postoji zvaničan registar osoba sa autizmom.

Ali ono što je evidentno je da se njihov broj iz godine u godinu povećava.

Kako bi se pružila kvalitenija pomoć i podrška ovoj populaciji neophodni su tačni podaci i dijagnoze koji bi činili registar osoba iz autističnog spektra, na čijoj registraciji Udruženje URDOSA Tuzla radi tokom augusta mjeseca.

Već  šesnaesta godina kako traje borba roditelja osoba sa autizmom da bi konačno dobili prostor i ustanovu u kojoj će imati adekvatnu zdravstvenu, socijalnu i društvenu zaštitu.

Sličan centar ovakve vrste u Bosni i Hercegovini ne postoji, isto kao ni registar osoba s autizmom.

Roditelji ovih osoba najbolje znaju kroz šta prolaze i koliki je značaj otvaranja ovog centra koji bi trebao da ima tačne podatke djece i osoba sa autizmom kojih ima na području TK-a, što potvrđuje Adnan Kešetović otac dvadesetdvogodišnjeg djeteta sa autizmom i potpredsjednik Udruženja URDOS Tuzla.

Uvođenjem u registar, sa tačnim dijagnozama stvorile bi se velike olakšice u njihovom provođenju, tvrdi Kešetović, te poziva roditelje/staratelje da se do kraja mjeseca prijave na nedavno objavljen Javni poziv.

Podsjećamo da je Javni poziv za roditelje staratelje otvoren do kraja avgusta ove godine.

Dijana Svrakić

 

 

rtvzivinice.tv

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU