Velika dvorana Mejdan u Tuzli spremna za sportska takmičenja

Rekonstrukcija velike dvorane Sportsko – kulturno – privrednog centra ”Mejdan” u Tuzli privodi se kraju, a do kraja godine planirano je odigravanje i zvaničnih utakmica u okviru ligaških takmičenja u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

U poplavi katastrofalnih razmijera 24. jula 2020. godine u potpunosti je uništen parket u velikoj dvorani, kuglana, svlačionice i drugi sadržaji. Gotovo godini i pol je trajala sanacija, a u toku su završni radovi u velikoj dvorani koja će u februaru 2022. godine biti poprište košarkaške utakmice između reprezentacija Bosne i Hercegovine i Litvanije.

“Nakon katastrofalnih poplava obavljena je stručna analiza i sačinjen projekat sprečavanja kataklizme koja nas je u julu 2020. godine zadesila. Odmah nakon informacije o plavljenju ‘Mejdana’ veliki broj sportista, sportskih radnika, građana i pravnih lica je pritekao u pomoć. Organizovana je akcija prikupljanja pomoći, a donirana su određena novčana sredstva koja su uložena u sanaciju ‘Mejdana’. Grad Tuzla, koji je osnivač ‘Mejdana’, potpisao je sporazum sa UNDP-om, a kasnije su isto učinili UNDP i ‘Mejdan’. Projektantska kuća iz Banja Luke je napravila projekat i poslije raspisanog tendera pristupilo se prvoj fazi rekonstrukcije”, rekao je Jasenko Elezović, direktor SKPC ”Mejdan” u Tuzli.

U prvoj fazi izvođeni su radovi u velikoj dvorani, na platoima ispred ”Mejdana” s ciljem da se na adekvatan način riješi odvodnja oborinskih voda.

“Objekat je sada u potpunosti zaštićen, a uradili smo dupli sloj hidroizolacije, novo kabliranje ispod parketa po međunarodnim standardima, reparaciju teleskopskih tribina… Ugrađeno je 2.000 kvadrata parketa danskog proizvođača i trenutno radove privodimo kraju. Do kraja godine trebali bi organizovati zvanične utakmice“, kazao je Elezović.

U drugoj fazi rekonstrukcije je planirano saniranje štete u kuglani. Projekat se procijenjuje na oko 550.000 KM.

“Plan je da s rekonstrukcijom kuglane krenemo u narednoj godini. Trenutno prikupljamo novac, aplicirano na javne pozive. Kuglana će nakon rekonstrukcije zadovoljavati sve međunarodne kriterije. Oko 250.000 KM potrebno nam je za novu kuglanu, a oko 300.000 KM za prateće radove na obezbjeđenju objekta. Inače, uporedo sa sanacijom velike dvorane ‘Mejdan’ izvodili smo radove na svlačionicama. Uz podršku Federalnog ministarstva kulture i sporta rekonstruisali smo sedam svlačionica i trenutno imamo 22 svlačionice koje su u potpunosti obnovljene”, istakao je Jasenko Elezović.

Prva utakmica međunarodnog karaktera u ”Mejdanu” igrat će se u februaru 2022. godine kada će košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine ugostiti reprezentaciju Litvanije. Interesovanje za ovu utakmicu u Tuzli i cijeloj Bosni i Hercegovini već sada je ogromno.

(Izvor: Anadolu Agency (AA)

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU