Monday, October 25, 2021
NaslovnicaTuzla vijestiVelike kazne/ Iz MUP-a TK podsjećaju na odredbe rukovanja i čuvanja vatrenog...

Velike kazne/ Iz MUP-a TK podsjećaju na odredbe rukovanja i čuvanja vatrenog oružja

-

U cilju održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira, kao i opće sigurnosti građana Uprava policije MUP-a TK-a podsjetila je vlasnike vatrenog oružja na obavezu poštivanja odredaba Zakona o oružju i municiji Tuzlanskog kantona, kako u pogledu rukovanja, tako i u pogledu poduzimanja potrebnih mjera fizičke zaštite i čuvanja vatrenog oružja čiji su legalni vlasnici.

  • S tim u vezi, podsjećamo vlasnike/nosioce vatrenog oružja da su, shodno odredbama člana 30. Zakona o oružju i municiju TK-a, obavezni vatreno oružje i municiju osigurati na način da isto nije dostupno fizičkom licu koje nije ovlašteno posjedovati oružje, da mora biti zaključano i odvojeno u metalnom ormaru, sefu ili sličnom spremištu koje se ne može otvoriti alatom uobičajene upotrebe i da se oružje i municija moraju čuvati u stambenom ili drugom odgovarajućem prostoru koji se nalazi u mjestu prebivališta, odnosno sjedišta vlasnika oružja, a za postupanje suprotno odredbama Zakona predviđena je novčana kazna u iznosu od 500,00 KM do 2500,00 KM – saopšteno je.

Takođe, shodno odredbama člana 32. Zakona o oružju i municiji TK-a, vlasnik oružja koji napušta mjesto prebivališta na period duži od 90 dana, dužan je oružje i municiju predati na čuvanje fizičkom licu koje ima odgovarajuću ispravu za tu vrstu oružja, ovlaštenom trgovcu oružja ili streljačkoj organizaciji ukoliko je član iste, te u roku osam dana od predaje oružja obavijestiti nadležnu Policijsku upravu kod koje je registrovano oružje, a za postupanje suprotno odredbama člana 32. Zakona predviđena je novčana kazna u iznosu od 300,00 KM do 1500,00 KM.

1 KOMENTAR

0 0 Glasovi
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
1 Komentar
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
trackback
9 mjeseci prije

[…] – nastaju iz činjenice da ljudi žive u određenom društvenom okruženju u kome su zastupljena određena pravila ponašanja. Na osnovu toga, Bekon je tvrdio da su najopasnije, ustvari, predrasude, koje nastaju iz […]

Pročitajte

poliklinika-diva

Poliklinika Diva – Stručnost iznad svega

Ako tražite stručnjake za estetsku i lasersku medicinu, onda je Poliklinika Diva pravo mjesto za vas. Dovoljno je reći da su u vrijeme kada...