Velike kazne/ Iz MUP-a TK podsjećaju na odredbe rukovanja i čuvanja vatrenog oružja

U cilju održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira, kao i opće sigurnosti građana Uprava policije MUP-a TK-a podsjetila je vlasnike vatrenog oružja na obavezu poštivanja odredaba Zakona o oružju i municiji Tuzlanskog kantona, kako u pogledu rukovanja, tako i u pogledu poduzimanja potrebnih mjera fizičke zaštite i čuvanja vatrenog oružja čiji su legalni vlasnici.

  • S tim u vezi, podsjećamo vlasnike/nosioce vatrenog oružja da su, shodno odredbama člana 30. Zakona o oružju i municiju TK-a, obavezni vatreno oružje i municiju osigurati na način da isto nije dostupno fizičkom licu koje nije ovlašteno posjedovati oružje, da mora biti zaključano i odvojeno u metalnom ormaru, sefu ili sličnom spremištu koje se ne može otvoriti alatom uobičajene upotrebe i da se oružje i municija moraju čuvati u stambenom ili drugom odgovarajućem prostoru koji se nalazi u mjestu prebivališta, odnosno sjedišta vlasnika oružja, a za postupanje suprotno odredbama Zakona predviđena je novčana kazna u iznosu od 500,00 KM do 2500,00 KM – saopšteno je.

Takođe, shodno odredbama člana 32. Zakona o oružju i municiji TK-a, vlasnik oružja koji napušta mjesto prebivališta na period duži od 90 dana, dužan je oružje i municiju predati na čuvanje fizičkom licu koje ima odgovarajuću ispravu za tu vrstu oružja, ovlaštenom trgovcu oružja ili streljačkoj organizaciji ukoliko je član iste, te u roku osam dana od predaje oružja obavijestiti nadležnu Policijsku upravu kod koje je registrovano oružje, a za postupanje suprotno odredbama člana 32. Zakona predviđena je novčana kazna u iznosu od 300,00 KM do 1500,00 KM.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU