Vlada TK: Povećanje plaća kojim se prati rast troškova života

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić u prisustvu ministrice pravosuđa Senade Dizdarević, ministrice za kulturu, sport i mlade TK Ivane Mijeatović i ministra MUP-a Hajrudina Mehanovića potpisao je danas sa predstavnicima reprezentativnih sindikata zaposlenika u ustanovama osnovnog i srednjeg i visokog obrazovanja, državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti te javnim i ustanovama kulture te policije.

Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona anekse I sporazuma o utvrđivanju osnovice za obračun plaće, najniže plaće, iznosa naknade za ishranu u toku rada (topli obrok) i iznosa naknade za korištenje godišnjeg odmora (regres). Ovim su stvoreni preduslovi za povećanje plaća službenika i namještenika zaposlenih kod korisnika Budžeta Tuzlanskog kantona počev od 1. jula 2022. godine za 8,74%.

„Drago mi je što su okolnosti takve da se razgovorom rješavaju ove teme i da su sindikati prepoznali da im je Vlada Tuzlanskog kantona pravi partner. Nastavit ćemo ovakvu komunikaciju a svi zajedno, svako na svom nivou odgovornosti i nadležnosti, trebamo biti na usluzi građanima TK“, kazao je ovom prilikom premijer Halilagić.

Vlada TK: Povećanje plaća kojim se prati rast troškova života

Kao jedna od najznačajnijih mjera koju će Vlada Tuzlanskog kantona realizirati do kraja svog mandata, prema Ekspeozeu premijera Halilagića je i povećanje plaća svim radnicima u oblasti osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja u Tuzlanskom kantonu.

Nakon napravljenog uvida u finansijsko stanje i bez posebnih pregovora sa ekonomsko-socijalnim partnerima Vlada TK ubrzala je proceduru i u proceduru uputila anekse ranije zaključenih sporazuma, kojima se regulišu pitanja između ostalog osnovice za obračun plaće i najniže plaće. Ovo povećanje plaća, prema riječima ministrice pravosuđa i uprave Dizdarević, treba da prati i svijest „da smo svi odgovorni za javni novac i da treba da budemo dobar servis našim građanima“.

Uz naglasak da se radi prije svega o usklađivanju sa rastom troškova života predstavnici sindikata istaknuli su da su prepoznali opredijeljenost Vlade TK i da su načinjeni veliki pomaci.

The post Vlada TK: Povećanje plaća kojim se prati rast troškova života first appeared on SodaLIVE.ba / Već drugu deceniju zajedno!.

sodalive.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Una
Unahttps://eNovosti.ba
Una je mlada multimedijalna novinarka u medijima TNT Grupacije. Prati najnovije vijesti iz Tuzle i ostalih gradova.

DRUGI UPRAVO ČITAJU