back to top

Za projekte održivog povratka Vlada TK izdvojila 410 hiljada KM

Ugovore o dodjeli grant sredstava za podršku projektima održivog povratka danas je sa povratnicima potpisao ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK Fadil Alić.

Kako je kazao ministar Alić „radi se o donacijama ukupne vrijednosti 410.200 KM. Osim ovih sredstava koja su usmjerena direktno prema povratnicima kao fizičkim licima, Ministarstvo i Vlada Tuzlanskog kantona značajna sredstva izdvajaju i za podršku razvoju i unaprjeđenju infrastrukture u povratničkim zonama. Time pokazujemo da naši povratnici nisu sami i da u Vladi Tuzlanskog kantona imaju pouzdanog partnera koji im pomaže“.

Današnje potpisivanje rezultat je ranije raspisanog javnog poziva, a dodijeljene su ukupno 122 donacije, od čega 52 donacije za povratnike na području Tuzlanskog kantona i 70 donacija za povratnike na područje entiteta Republika Srpska.

„Broj donacija po općinama je usklađen srazmjerno sredstvima koja su određena navedenim Programom Vlade TK i proporcionalno broju podnesenih prijava po općini ili gradu gdje god je to bilo moguće, zavisno od broja urednih aplikacija svih općina koje su obuhvaćene Javnim pozivom i dosadašnjim rasporedom sredstava po pojedinim općinama i gradovima“, kazao je ministar Alić, pojašnjavajući da se radi o donacijama u stočnom fondu, alatima mašinama i gospodarskim objektima.

„Svjesni smo da ova sredstva ne rješavaju sve probleme ovih povratnika, ali će im sigurno biti od pomoći i olakšat će njihov život na prijeratnim ognjištima“, zaključio je Alić.

rtv7.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU