TuzlaZapočela regulacija korita rijeke Spreče u TK, projekat...

Započela regulacija korita rijeke Spreče u TK, projekat vrijedan 1,75 miliona KM

Započeli su radovi na regulaciji korita rijeke Spreče u Lukavcu. Radi se o dionici korita uzvodno, od ranije regulisanog dijela korita.

Realizacija je to ranije potpisanog sporazuma Vlade TK i Agencije za vodno područje rijeke Save  o uređenju korita rijeke Spreče u Lukavcu na potezu od izvedenog dijela do ušća Jale – Faza I, dužine ukupno 700 m.

Ukupna vrijednost projekta je oko 1,75 miliona KM. Vlada Tuzlanskog kantona je osigurala 700.000 KM iz namjenskih sredstava vodnih naknada, za realizaciju tog projekta, javlja rtvtk.ba

– Uređenja korita riječnih tokova jedan su od prioriteta u radu Vlade Tuzlanskog kantona, posebno imajući u vidu klimatske promjene i sve češću pojavu bujičnih tokova te izlijevanje rijeka iz njihovih korita. Ovakvi projekti su značajan preventivni oblik djelovanja da bismo sačuvali imovinu u obalnom području, ali i usjeve i poljoprivredna dobra – kazao je premijer TK Irfan Halilagić, tokom današnjeg uvođenja u posao izvođača radova.

Rok za izvođenje radova je 150 dana, ali s obzirom na povoljne uslove za građevinske radove, očekuje se da radovi budu i ranije kompletirani.

Kako se navodi u saopćenju za javnost Odjeljenja za informisanje TK, uređenjem korita rijeke skratit će se riječni tok, osloboditi određena zona što će u konačnici stvoriti i preduslove za širenje poslovne zone i privredni razvoj u tom području.

rtvtk.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img