back to top

Zdravlje očiju

Vrijeme je da se počnete brinuti o vašem zdravlju očiju !

Kada je u pitanju zdravlje očiju neizostavno je redovni odlasci ljekaru i kontrolisana prehrana, kao i redovna tjelesna aktivnost.

Mnogi zapostavljaju oči kada je u pitanju njihovo zdravlje.

No, bez obzira na sve genetske predispozicije u bilo kojem aspektu neophodna je briga o cjelokupnom zdravlju.

Zdrave životne navike spasit će vas od razvijanja određenih bolesti. Nekada je dovoljna samo raznovrsna prehrana kako bismo kontrolisali naše zdravlje.

U 21. stoljeću postoje razni negativni faktori koji su opasni po zdravlje naših očiju. U to se posebno ubrajaju UV zrake jer konstantnim izlaganjem Uv zraka bez adektvatne zaštite ( sunčanih naočala) mogu oštetiti očnu leću i mrežnicu.

Također, pretjerano naprezanje očiju ima negativan učinak na zdravlje. Danas svi koristimo pametne telefone, izloženi smo na poslu ali i u slobodno vrijeme korištenjem laptopa i drugih uređaja koji mogu oštetiti naš vid.

Čitanje u mraku, predugogledanje u ekran televizora ili pametnog telefona su također nepoželjni.  Zbog toga preporučujemo pravilo 20 – 20 – 20 kako bi odmorili oči u toku dana ako ste izloženi konstantno gledanjem u ekran.

 Pravilo 20 – 20 – 20 podrazumijeva da svakih 20 minuta pogledate oko 20 stopa ispred sebe u trajanju od 20 sekundi. Na taj način znatno ćete smanjiti naprezanje očiju koje mnogo šteti zdravlju.

Pored svih savjeta najvažniji je redovan odlazak ljekaru jer mnoge očne bolesti nemaju mnogovidljivih simptoma, te jedino se mogu otkriti uz pregled.

 Očna klinika Banja Luka nudi jedinstvene preglede sa najboljim oftamolozima u regionu koji će se pobrinuti za zdravlje vašeg oka.

zdravlje ociju

Zdrava prehrana važna za zdravlje očiju

Naveli smo na početku da je zdrava prehrana uvijek poželjna ne samo za oči već i za cjelokupno zdravlje tijela. Unošenje vitamina i minerala pomoći će vašem organizmu da suzbije nastanak određenih bolesti ili smetnji, kao i ojačati vaš imunitet.

Samim time kontrolisanom prehranom imat ćete zdravu tjelesnu težinu koja se preporučuje ako želite da imate zdrave oči. Pretilost povećava šanse za dijabetisom, a poznato je da je on uzročnik raznih smetnjih i bolesti kada su u pitanju oči.

Poput razvoja sive mrene koja je vodeći uzrok sljepoće u svijetu. Najbolji vitamini za oči su lutein, zeaksantin, Vitamini C, A, E i omega 3 masne kiseline. Posebno se ističu omega 3 masne kiseline koje pružaju neizmjeran zdravstveni značaj za zdravlje očiju.

 Omega 3 masne kiseline su najviše poznate po tome što stabiliziraju šećer u krvi na taj način pomažu u borbi sa oštećenjima oka koje je dijabetis uzrokovao, smanjuju upalne procese, zaustavljaju mutaciju stanica.

Također, značajno poboljšavaju cirkulaciju.Najveći izvor omega 3 masnih kiselina zasigurno je u morskim plodovima. Zbog toga je poželjno da barem dva puta sedmično na vašem dnevnom jelovniku se pronađu morski plodovi poput lososa, skuše, tune, haringe, sardine itd.

zdravlje očiju

 Navedene vitamine za oči možete pronaći u voćipovrću poput: mrkve, lisnatog zelenog povrća, slatki krompir, grah, jaja, kukuruz, grašak, crvene paprike, orašasti plodovi i sjemenke (lješnjak, badem, sezam, suncokretove sjemenke), brokula, karfiol, papaja, mango, kivi, lubenica i citrusno voće kao limun, naranča i grejp.

Pored zdrave prehrane važna je i higijena. Izbjegavajte diranje očiju prljavi rukama kako biste izbjegli rizik od infekcija. Ukoliko koristite kontaktne leće važno je da ih dezinficirate i da ih stavljate čistim rukama.

Bolje spriječiti nego liječiti. Stoga, na vrijeme se počnite brinuti o vašem cjelokupnom zdravlju bez obzira na sve genetske predispozicije i životnu dob.

Iako u većini slučajeva probleme sa vidom najviše imaju osobe starije od 40. godina, to ne umanjuje važnost redovnih pregleda isvih navedenih savjeta. Svi ćemo ostariti, tako da kad tad i mi ćemo preći prag 40- ih godina.

Kako bi naš vid bio što bolji i zdraviji preporučujemo ishranu bogatu navedenim vitaminima i mineralima ali i odlasci ljekaru.

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU