Živinice10. Međunarodni simpozij na FINra okupio veliki broj...

10. Međunarodni simpozij na FINra okupio veliki broj stručnjaka iz BiH i regije

Edukativno-konsultantska kuća FINconsult u saradnji sa Visokom školom za finansije i računovodstvo FINra Tuzla održava 10. Međunarodni simpozij o temi Finansije, računovodstvo, menadžment – jučer, danas, sutra. Za razliku od prethodne, ove godine će predavači tokom tri dana koliko će simpozij i trajati, održati sedam sesija.

“ Danas tri, sutra tri i u subotu jedna ćemo aktualizirati problematiku koja je vezana za finansije. Ovaj naziv govorit o tim promjenama koje se dešavaju, a na koje opet finansije, menadžment i revizija moraju dati odgovore”, kazao je Ismet Kalić, direktor Visoke škole za finansije i računovođstvo FINra Tuzla. 

Oko 30 predavača, uglednih profesora iz prakse koji dolaze iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Slovenije, govorit će o tome na koji način je globalna ekonomska kriza uticala na finansijski sektor, te koje su to promjene koje je ekonomska kriza sa sobom donijela. Finansijski sektor u periodu u kojem se kao društvo nalazimo, nikada nije bio važniji, istakli su stručnjaci.

Posebno kada je u pitanju ono što nam je donio Covid-19, pa onda situacija vezana za energetsku krizu i globalnu krizu sa nedostatkom hrane, te sve vidljivije ekonomske krize koja se sve više osjeća”, navodi Kalić.

Pričati o finansijama je velika stvar. Danas finansije imaju veći značaj nego i inače. Posebno u vremenu koje je ispred nas, u vremenu oskudnih fondova, opšte nesigurnosti, povećanje stepena i proširenja različitih poslovnih rizika i u takvom vremenu, govoriti o finansijama je iznimno važno”, dodao je Džafer Alibegović, profesor na Ekonomskom fakultetu UNSA.


“ Obzirom na stanje u kome živimo, okruženje, i globalnu krizu, finansije i računovodstvena industrija treba da isprate sve te aktivnosti koje se dešavaju u okruženju”, kazala je
Kosana Vićentijević, profesorica na Akademiji strukovnih studija Zapadna Srbija.

Pristigli radovi nude preporuke kako se finansijski sektor može oporaviti i prilagoditi novim uslovima uzrokovanim globalnom ekonomskom krizom, budući da se posljedice već mogu sagledati i zaključiti koji sektori su najviše oslabili. Međunarodni programski odbor koji se sastojao od 18 članova, je od 50 pristiglih radova odabrao 46 koje je uvrstio u Zbornik radova.


“ Kako i dolikuje 10. Međunarodnom simpoziju taj izbornik radova broji nekih 650 stranica.
Zbornik radova obuhvata teme iz oblasti finansija, revizije, računovodstva, menadžmenta, informacionih tehnologija i poreza”, rekao je Ismet Kalić, direktor Visoke škole za finansije i računovodstvo FINra Tuzla. 


“ Pokušat ćemo ukazati na ključne probleme koji se javljaju za svjetsku ekonomiju i pokušati naći gdje je BiH u svemu tome, kao i koji su putevi ublažavanja negativnih udara i eventualnog izlaska iz problema koji postoje”, istakao je Adnan Rovčanin, profesor na Ekonomskom fakultetu UNSA .

10. Međunarodni simpozij bit će završen u subotu donošenjem zaključaka koji bi trebali doprinijeti pronalasku najboljih mogućih rješenja za brži i uspješniji oporavak bosanskohercegovačke ekonomije, ali i ublažavanja negativnih efekata svjetske ekonomske krize.

The post 10. Međunarodni simpozij na FINra okupio veliki broj stručnjaka iz BiH i regije appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU