Živinice8. decembar 1374. – Brak između Tvrtka I...

8. decembar 1374. – Brak između Tvrtka I i Doroteje Bugarske

8. decembar 1374. – brak između tvrtka i i doroteje bugarske

8. decembra 1374. godine sklopljen je brak između, tadašnjeg bosanskong bana Tvrtka I Kotromanića i Doroteje Vidinska Šišman, poznatije kao Doroteje Bugarske, kćerke bugarskog cara Ivana Aleksandra Sracimira Šišmana i njegove supruge Ane Slave od Vlaške.

Danas je teško reći koji je motiv zapravo bila ova ženidba, međutim postoje određeni nagovještaji koji sugerišu da su njegovu odluku uvjetovale ili barem pomogle utjecajne ličnost izvan bosanskog dvora.

Prema dubrovačkim zapisima, vjenčanje je bilo veliko i svečano, u prisustvu majke Jelene, brata Vuka, bosanskih velikaša i poslanika susjednih zemalja i gradova.

Na žalost ne posjeduju se izvori koji sugerišu da je na vjenčanju prisustvovalo i poslanstvo sa bugarskog dvora.

1377. godine, kada je Tvrtko I Kotromanić krunisan za kralja Bosne, Doroteja je postala i prva kraljica kraljevine Bosne te majka Tvrtka II, drugog kralja kraljevine Bosne.

Brak je trajao do 1390. godine, kada se pretpostavlja da je Doroteja preminula jer je Tvrtko I pregovarao sa austrijskim vojvodom Albertom III o mogućem braku s nekom Habsburgovkom.

Jasminko Razić

rtvzivinice.tv

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU