Aktivnosti LD “Toplica” Živinice | RTV Živinice

aktivnosti ld “toplica” živinice | rtv živinice

Na jednom od sastanaka kod gradonačelnik je zamolio članove LD „Toplica“,  da u skladu sa zakonom pronađu mogućnost da se dozvoli odstrel većeg broja divljih svinja u odnosu na planirani u ovog godini, s obzirom na to da ih je dosta na našem prostoru i mogu pričinjavati materijalnu štetu na usjevima u narednom proljetnom periodu

Godišnjim planom gospodarenja 2022/2023.godine na području LD „Toplica“, planiran je odstrel divlje svinje od 58 grla.

S obzirom na to da je planirani odstrel završen tj. odstrijeljeno je 57 grla, LD „Toplica“ se zahtjevom obratilo nadležnom Federalnom ministarstvu za izdavanje odobrenja za smanjenje broja zaštićene divljači na našem prostoru.

Predsjednik društva Nusret Kamenjaković sa stručnim saradnikom za lovstvo pripremio je dokumentaciju koja je potrebna za upućivanje zahtjeva.

Kako bi se zaštitili usjevi ministarstvo je odobrilo dodatni odstrel 20 divljih svinja.

Odstrel će se vršiti u periodu od 02 do 5 februara i od 9 do  12 februara, obzirom da je po zakonu o lovstvu,  lov dozvoljen nedjeljom Federalni ministar ima ovlaštenje da može odrediti i druge lovne dane, kao što je uradio u izdatom riješenju LD „Toplica“.

Lov će biti u dane četvrtak petak subota i nedjelja, kaže Kamenjaković.

S tim u vezi, obavještavaju se građani da se u navedene dane ne kreću šumskim predjelima u niziinskim i visinskim područjima grada Živinice.

Po dobijanju riješenja LD „Toplica“ je obavijestilo je nadležnu PU Živinice i veterninarsku stanicu Živinice kako bi uzeli učešće u aktivnosti vezano za postupke nakon izvršenog odstrela divlje svinje.

Merisa Mujčinović Husić

rtvzivinice.tv

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU