back to top

Arhiv Federacije sutra u znak sjećanja na genocid otvara izložbu ‘Underground-Pod zemljom’ –

arhiv federacije sutra u znak sjećanja na genocid otvara izložbu ‘underground-pod zemljom’ –

Arhiv Federacije u znak sjećanja na genocid u Srebrenici organizirat će sutra, 4. jula u atomskom skloništu na Ciglanama u Sarajevu izložbu pod nazivom “Underground-Pod zemljom”, koja će pored fotografija biti upotpunjena i javnosti po prvi put prezentirana sa orginalnim ličnim predmetima žrtava, te autentičnim audio i video materijalima.

Izložba ima za cilj da nas približi događajima koji su prethodili genocidu putem autentičnih audio snimaka te ukazati na razmjere genocida prikazivanjem slika i predmeta žrtava pronađenih u grobnicama na širem području Srebrenice, odnosno Podrinja.

Postavka sadrži 30 fotografija 14 masovnih grobnica iz fundusa Arhiva Federacije i Memorijalnog centra Srebrenica, kao i predmete žrtava – ručni sat, tabakera, kaiš, upaljač, ključevi, naočare i drugi predmeti.

Na području srednjeg Podrinja pronađena je i ekshumirana 81 masovna grobica s posmrtnim ostacima osoba ubijenih u genocidu počinjenim u ljeto 1995. godine na području Srebrenice. To su primarne i sekundarne grobnice, jame i zapaljena tijela u kućama. Najviše žrtava genocida pronađeno je i ekshumirano u 38 masovnih grobnica na području općine Zvornik.

Tokom genocida ubijene su 563 maloljetne osobe, a 60 žena se vodi kao nestale osobe. Najveća sekundarna grobnica je Kamenica (Zvornik) gdje su ekshumirane 1.153 osobe. Najudaljenija masovna grobnica Srebreničana je pronađena u Kalinoviku, 200 kilometara od Srebrenice.

Otvaranju izložbe “Underground-Pod zemljom” prisustovat će visoke zvanice bh. diplomatije, predstavnici ambasada, zakonodavne i izvršne vlasti svih nivoa u BiH, vjerskih institucija i nevladinog sektora.

Predviđeno je da izložbu u 14 sati otvori premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, saopćeno je iz Arhiva FBiH.

 


studiod.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU