Bajram namaz klanjan u Tuzli

Vjernici širom Tuzlanskog kantona jutros su klanjanjem Bajram-namaza dočekali veliki muslimanski blagdan.

Bajram-namaz je predvodio i hutbu održao muftija tuzlanski Vahid efendija Fazlović, koji je tom prilikom poslao poruke važnosti suživota, mira i dobrote.

Vjernici su ovoga ponedjeljka boravili u svim tuzlanskim džamijama, a centralno obilježavanje Bajrama upriličeno je tradicionalno u džamiji Kralja Abdullaha. Muftija tuzlanski Vahid efendija Fazlović pozvao je sve vjernike da pokažu darove koje im je ramazani-šerif ostavio te da ih potvrde u Bajramu.

“Neka oni budu trajno među nama. U danima bajrama dužnost nam je da budemo s onima kojima je potrebna naša lijepa riječ i dobro djelo. Potražimo među nama one kojima je naša pomoć važna i pokažimo svoju plemenitost u Bajramu. To će biti dokaz da smo bili uspješni u ramazani-šerifu”, kazao je efendija Fazlović.

Tuzlanski muftija je dodao da su vjernici zahvalni gospodaru na jedinstvenoj prilici koja im se dala u mjesecu ramazanu. Istaknuo je da je bogobojaznost osnova ljudske plemenitosti, a odlika bogobojaznosti je dobročinstvo.

“Nastojali smo da ramazani-šerif prihvatimo sa zahvalnošću, ali i odgovornošću. Nadam se da smo se u ovom mjesecu istinski potrudili da postignemo visoke stepene pobožnosti i ljudskih kvaliteta. Ramazan je naš duhovni put. To je put našeg odgoja i uzdizanja ka višim horizontima. U njemu se pokaže koliko čovjek kao ljudsko biće može biti dobro Božije stvorenje na zemlji. Ramazanski mjesec je radi posta, a post je radi bogobojaznosti. Najvažnije odlike naše bogobojaznosti, koju intenzivno stičemo u ramazani-šerifu, jesu da se čuvamo od grijeha, da čuvamo granice koje je Allah, dž.š., postavio i da ne nanosimo štetu ljudima, poručio je Fazlović. (Klix.ba/A.K.)

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Una
Unahttps://eNovosti.ba
Una je mlada multimedijalna novinarka u medijima TNT Grupacije. Prati najnovije vijesti iz Tuzle i ostalih gradova.

DRUGI UPRAVO ČITAJU