Baraković i Toudic o uvođenju francuskog jezika u školama TK

Ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Elvis Baraković razgovarao je s ambasadoricom Francuske u Bosni i Hercegovini Christine Toudic i saradnicima o unapređenju saradnje tog kantona i Francuske u oblasti obrazovanja i nauke, saopćeno je iz kantonalne vlade. 

Glavna tema bila je uvođenje francuskog jezika u obrazovni sistem na području Tuzlanskog kantona.

Ambasadorica Toudic ukazala je na značaj izučavanja francuskog jezika u školama, kako u svijetu, tako i u BiH.

– Moja bitka je odbrana francuskog jezika, koji je izgubio mjesto u ovoj zemlji iako je taj jezik prisutan na svih pet kontinenata. To je međunarodni jezik koji otvara nove mogućnosti za mlade, to je jezik nauke – rekla je.

Ambasadorica smatra da bi bolje poznavanje francuskog jezika u BiH privuklo veći broj turista u BiH, jer su, kako je navela, Francuzi sve više okrenuti prema zemljama Balkana zbog povoljne sigurnosne situacije.

Razgovarano je o mogućnostima saradnje škola s područja TK i škola u Francuskoj u razmjeni učenika, zatim o mogućnostima uvođenja Odsjeka za francuski jezik pri Univerzitetu u Tuzli u narednom periodu, kao i uvođenja francuskog jezika fakultativno u osnovne i srednje škole.

Ministar Baraković je izrazio spremnost za navedene aktivnosti, napominjući da je nužno provjeriti i ispitati mogućnosti realizacije, upoznati škole i učenike, uraditi analitiku o potencijalnim potrebama i mogućnostima.

Osvrnuvši se na aktivnosti ovog ministarstva na polju visokog obrazovanja, izrazio je interes za saradnju s Francuskom, što bi, kako je naveo, pružilo mogućnost realizacije raznih projekata usmjerenih ka Evropi te omogućilo organizovanje predavanja gostujućih istaknutih profesora.

– Zainteresovani smo za saradnju s Francuskom, rado ćemo ugostiti Evropu kod nas, učiti od Evrope, ali također Bosna i Tuzlanski kanton imaju šta ponuditi Evropi; kad je riječ o visokom obrazovanju, nauci, tehnologiji, ovaj kraj je prepoznatljiv po tome – zaključio je ministar Baraković.

Sastanku su prisustvovali i Jean-Christophe Thiabaud, savjetnik za kulturu i saradnju u Ambasadi Francuske u BiH, kao i pomoćnici ministra obrazovanja Fikret Vrtagić, Jasminka Kurević i Fuad Mešanović.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU