Belgijanci u sedam dana biciklom obišli čitavu BiH


belgijanci u sedam dana biciklom obišli čitavu bih

Da je u Bosni i Hercegovini sve primjetniji broj domaćih ali i stranih ciklo turista svjedoči i posjeta grupe belgijskih turista koji biciklom obilaze najatraktivnije bh. destinacije.

Na svom sedmodnevnom putu kroz Bosnu i Hercegovinu, za vikend su prošli kroz Travnik gdje su nakon prespavane noći nastavili svoje putovanje preko planine Vlašić dalje za Banjaluku.

– Organizaciju ove 850 km duge biciklističke ture provodi Centar za bolji kvalitet života Banja Luka. Objedinjujući najvažnije turističke destinacije u Bosni i Hercegovini kreirali smo jednu zanimljivu biciklističku turu za koju očito postoji interes turista iz razvijenih europskih cikloturističkih zemalja – rekao je Nikica Atlagić, organizator ovog putovanja.

Kako navodi, na ovoj ruti sreli su brojne bicikliste u vlastitoj organizaciji koji putuju raznim krajevima Bosne i Hercegovine.

– Turistička zajednica Županije Središnja Bosna (TZ ŽSB) već nekoliko godina surađuje s Centrom za bolji kvalitet života iz Banja Luke i dajemo svu moguću podršku kada je u pitanju provedba cikloturističkih aktivnosti na području središnje Bosne – rekao je direktor Turističke zajednice Miroslav Matošević.

Biciklistička tura prilagođena je zahtjevima i potrebama ove grupe, a provodila se u na relaciji Banja Luka – Jajce – Šipovo – Mostar – Ravno – Trebinje – NP Sutjeska – Bjelašnica – Travnik – Galica – Banja Luka i uključivala je kompletno organiziranje cikloturističkog aranžmana sa sedam noćenja u različitim destinacijama.

Clémence Vandergheynst iz Belgije je jedina žena koja sudjeluje u ovoj biciklističkoj turi i ne krije svoje oduševljenje viđenim do sada.

– Istaknula bih svoju oduševljenost raznolikošću prirodnih ljepota Bosne i Hercegovine, posebno planinskih krajeva koji su još uvijek zeleni i prepuni vegetacije. Posebno me oduševila autentična hrana koja je jako važna za svakog cikloturista kao i gostoljubivost domaćeg stanovništva. BiH je divna zemlja i ima izniman potencijal u cikloturizmu, međutim, ono što bi trebalo unaprijediti jeste svakako biciklistička infrastruktura i razvoj biciklističkih staza kao i samih oznaka za bicikliste – kazala je Vandergheynst. 

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Una
Unahttps://eNovosti.ba
Una je mlada multimedijalna novinarka u medijima TNT Grupacije. Prati najnovije vijesti iz Tuzle i ostalih gradova.

DRUGI UPRAVO ČITAJU