TK INFOBerza rada u Tuzli: Najviše se traže građevinski radnici i vozači

Berza rada u Tuzli: Najviše se traže građevinski radnici i vozači

Trenutno na berzi rada u Tuzlanskom kantonu posao traži 70 hiljada i sedam stotina osoba

Najveći broj ovih osoba su nekvalifikovani radnici, njih oko 23 hiljade, što značajno smanjuje njihove šanse za pronalazak posla. Služba za zapošljavanje smatra prioritetnim zadatkom da u saradnji sa kantonalnim Ministarstvom obrazovanja i poslodavcima, u ovoj godini njihove radne vještine poboljša dokvalifikacijom.

Tokom ove godine u Tuzlanskom kantonu posao je uspjelo naći oko 7.000 grajana, a najviše šansi za zaposlenje imali su kvalifikovani radnici sa iskustvom. Kada je u pitanju potražnja evropskih poslodavaca za domaćim radnicima, najtraženiji su građevinski radnici i vozači. Značajan dio građana, koji se redovno prijavljuju u Službu za zapošljavanje, nisu optmistični da će pronaći neki posao.

-Oglašavanje-

Na kantonalnoj berzi rada je oko 21 hiljada kvalifikovanih radnika, 20 hiljada građana sa srednjom stručnom spremom i manje od pet hiljada građana sa visokom stručnom spremom.

Amela Makul, stručni saradnik za informisanje u Službi za zapošljavanje TK

„U ovom trenutku najtraženija zanimanja jesu gradjevinska zanimanja, zatim vozači, takodje puno su traženi i ovi cool operateri, zatim tehničke struke, metalske struke, često traže CNC operatere. Tražene su i računovodje, kad je iz obrazovanog sistema u pitanju traženi su profesori fizike i stranih jezika.“

U Samostalnom sidnikatu Tuzlanskog kantona najave poslodavaca da će, ako struja poskupi, otpuštati radnike, vide kao prijetnju radnicima i sindikatima. Sindikati pozivaju poslodavce i vlasti da pronađu način da smanje nezaposlenost umjesto što prijete uvozom radne snage.

Fahrudin Šahović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata TK

„Za šest godina nije došlo do povećanja minimalne plate a pričamo o uvozu neke radne snage. Po kojoj cijeni bi ta radna snaga došla da radi u Federaciju i u Bosnu i Hercegovinu. Mislim da su to apsurdi, da je to narodski rečeno bacanje prašine u oči.“

S obzirom na to da na berzi rada posao traži oko 23 000 nekvalifikovanih osoba, u Službi za zapošljavanje smatraju prioritetnim zadatkom da u narednoj godini kroz dokvalifikacije povećaju šanse ovih građana za zaposlenjem. (BHRT/ Samir Kahrović)

Popularno ovih dana