Berza rada u Tuzli: Najviše se traže građevinski radnici i vozači

Trenutno na berzi rada u Tuzlanskom kantonu posao traži 70 hiljada i sedam stotina osoba

Najveći broj ovih osoba su nekvalifikovani radnici, njih oko 23 hiljade, što značajno smanjuje njihove šanse za pronalazak posla. Služba za zapošljavanje smatra prioritetnim zadatkom da u saradnji sa kantonalnim Ministarstvom obrazovanja i poslodavcima, u ovoj godini njihove radne vještine poboljša dokvalifikacijom.

Tokom ove godine u Tuzlanskom kantonu posao je uspjelo naći oko 7.000 grajana, a najviše šansi za zaposlenje imali su kvalifikovani radnici sa iskustvom. Kada je u pitanju potražnja evropskih poslodavaca za domaćim radnicima, najtraženiji su građevinski radnici i vozači. Značajan dio građana, koji se redovno prijavljuju u Službu za zapošljavanje, nisu optmistični da će pronaći neki posao.

Na kantonalnoj berzi rada je oko 21 hiljada kvalifikovanih radnika, 20 hiljada građana sa srednjom stručnom spremom i manje od pet hiljada građana sa visokom stručnom spremom.

Amela Makul, stručni saradnik za informisanje u Službi za zapošljavanje TK

„U ovom trenutku najtraženija zanimanja jesu gradjevinska zanimanja, zatim vozači, takodje puno su traženi i ovi cool operateri, zatim tehničke struke, metalske struke, često traže CNC operatere. Tražene su i računovodje, kad je iz obrazovanog sistema u pitanju traženi su profesori fizike i stranih jezika.“

U Samostalnom sidnikatu Tuzlanskog kantona najave poslodavaca da će, ako struja poskupi, otpuštati radnike, vide kao prijetnju radnicima i sindikatima. Sindikati pozivaju poslodavce i vlasti da pronađu način da smanje nezaposlenost umjesto što prijete uvozom radne snage.

Fahrudin Šahović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata TK

„Za šest godina nije došlo do povećanja minimalne plate a pričamo o uvozu neke radne snage. Po kojoj cijeni bi ta radna snaga došla da radi u Federaciju i u Bosnu i Hercegovinu. Mislim da su to apsurdi, da je to narodski rečeno bacanje prašine u oči.“

S obzirom na to da na berzi rada posao traži oko 23 000 nekvalifikovanih osoba, u Službi za zapošljavanje smatraju prioritetnim zadatkom da u narednoj godini kroz dokvalifikacije povećaju šanse ovih građana za zaposlenjem. (BHRT/ Samir Kahrović)

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Una
Unahttps://eNovosti.ba
Una je mlada multimedijalna novinarka u medijima TNT Grupacije. Prati najnovije vijesti iz Tuzle i ostalih gradova.

DRUGI UPRAVO ČITAJU