Bez obzira na povećan broj oboljelih, nastavlja se školska godina u TK

Higijensko epidemiološka situacija na području Tuzlanskog kantona svakodnevno se usložnjava, zaključak je sa jučerašnje sjednice Koordinacionog tijela Vlade Tuzlanskog kantona za praćenje stanja i mjera koje su poduzete protiv pandemije Covid-19

 – U odnosu na prošlu sedmicu, prateći ukupan broj pozitivnih osoba i novootkrivenih slučajeva nalazimo se u zoni 3 procjene rizika, odnosno sa preko 140 novih slučajeva na 100.000 stanovnika. Ako se uporede podaci u zadnje dvije sedmice, broj slučajeva je u prošloj sedmici je za skoro 160 posto veći nego u prethodnoj sedmici. Pri tome se u skladu  s tim povećava i stopa hospitalizacije i smrtnih slučajeva – navodi v.d. direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK Maida Mulić.

Ono što je indikativno jeste da među osobama koje su hospitalizirane, odnosno koje su na bolničkom liječenju, još dominiraju osobe koje nisu uopće vakcinisane ili imaju nepotpun vakcinalni status.

Iako postoji složena epidemiološka situacija, direktorica Mulić ukazuje da rezultati sa eksternih matura u školama ukazuju na neophodnost izvođenja nastave.

 – U ovom momentu nemamo visok procenat djece koji se nalaze u izolaciji, što zbog pozitivnosti roditelja, što zbog simptoma koje su razvili, u odnosu na ukupan broj učenika. Ipak, imajući u vidu stanje i trendove kojima svjedočimo, možemo reći da roditelji svojom savjesnošću, odgovornošću i svojom ličnom vakcinacijom mogu direktno doprinijeti održivosti kontinuiteta nastave – zaključila je Mulić.

I na Univerzitetsko – kliničkom centru evidentno je usložnjavanje higijensko epidemiološke situacije. To je prije svega vidljivo kroz povećan priliv pacijenata, te ispunjenosti Covid bolnica.

 – U Klinici za infektivne bolesti danas imamo 46 pacijenata. U proteklim danima imali smo i nešto veći broj smrtnih slučajeva. U respiratornom centru je smješteno 16 pacijenata, od kojih je sedam na respiratorima, dok su ostali na drugim oblicima terapije i potpore. Zabrinjava podatak da smo od petka do jutros imali 16 smrtnih ishoda od posljedica Covid infekcije. Oko 98 posto osoba koje se nalaze na liječenju na UKC-u Tuzla su osobe koje nisu vakcinisane niti jednom dozom. Jedna ili dvije osobe su osobe koje su primile obje doze vakcine, ali se radi o izrazito blažom kliničkom slikom, dok sa primljenom jednom dozom vakcine imamo nekoliko pacijenata sa srednje teškom kliničkom slikom –  naveo je danas medicinski direktor UKC-a Tuzla Bahrudin Hadžiefendić.

Sve to govori u prilog da je proces imunizacije i vakcinacije neophodan, naveo je Hadžiefendić apelirajući na građane da ozbiljno shvate vakcinaciju i da se što prije vakcinišu.

 – Udar ovog IV talasa, prema riječima stručnjaka, nas u Tuzlanskom kantonu očekuje krajem septembra i u prvih 15 dana oktobra –  zaključio je doktor Hadžiefendić, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade Tuzlanskog kantona.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU