Bez skupštinske rasprave usvojen Prijedlog budžeta TK za 2022.

Skupština Tuzlanskog kantona usvojila je danas bez rasprave Prijedlog budžeta tog kantona za 2022. godinu u iznosu 490,7 miliona KM. Za budžet je glasalo 18 zastupnika, dok su ostali zastupnici napustili sjednicu.

Ministar finansija TK Vedran Lakić kazao je da je riječ o nikad većem budžetu tog kantona.

– Prihodi iznose 490,7 miliona KM i veći su 9,5 posto od zadnjeg rebalansa budžeta, a 13 posto u odnosu na početni budžet iz 2021. godine. Najveća stavka u budžetu iznosi 302,7 miliona KM, a to su plaće i naknade korisnika budžeta, na šta ide 61,69 posto budžeta. Na toj poziciji imamo povećanje od 11,69 miliona KM – rekao je ministar Lakić.

Vlada TK nedavno je postigla dogovor sa sindikatima zaposlenih u oblasti obrazovanja čime će izdaci za ovu oblast biti povećani za više od 10 posto.

– Za oblast obrazovanja u budžetu je izdvojeno 213,2 miliona KM, a povećanje na ovoj stavci iznosi 20,2 miliona KM u odnosu na početak 2021. godine – naveo je Lakić.

Također, predviđeno je novo zapošljavanje 33 zaposlenika u institucije kantona, od toga 28 u pravosudne institucije.

Zbog kratkog odsustva dijela zastupnika opozicije, rasprava o Prijedlogu budžeta nije održana, zbog čega su klubovi stranaka odlučili bojkotovati izjašnjavanje o predloženom budžeta.

– Smatramo da nismo imali svoje poslovnički zagarantovano pravo kao opozicija da kritikujemo stavke iz budžeta, one koje nisu dobre. Svjedoci smo da narod teško živi, a da premijer idealizira budžet za koji govori da je razvojni, iako znamo da nije. Željeli smo da ukažemo na neke stavke iz budžeta, međutim, nismo dobili priliku i s tim u vezi mi smo demokratski odlučili da ne glasamo za budžet jer on je politički i predizborni – izjavio je predsjednik Kluba zastupnika Demokratske fronte Mahir Mešalić.

Zastupnik Kluba Stranke demokratske akcije u Skupštini TK Midhat Čaušević kazao je da su svi amandmani Kluba zastupnika te stranke odbijeni, uključujući i onaj koji se odnosio na izdvajanje sredstava za sektor zdravstva i privrede.

– Smatramo da je sama procedura otvaranja i zatvaranja rasprave diskutabilna, odnosno da nije urađena u skladu s procedurama koje su dosad prihvatljive u Skupštini Tuzlanskog kantona. Smatrali smo da kao opozicija imamo pravo da kažemo koji su nedostaci i prednosti samog budžeta. Ono što je suštinski bitno je da smo mi kao opozicija nezadovoljni da kroz budžet nisu prepoznati amandmani Kluba SDA koji su od suštinskog interesa u ovom momentu za Tuzlanski kanton kao što je nabavka i kupovina opreme za pripadnike MUP-a, dodatna sredstva za civilnu zaštu i robne rezerve – kazao je Čaušević.

Smatra da budžet, koji je 100 miliona veći od budžeta iz 2019. godine, ne pokazuje elemente razvojnog, nema prepoznatljivih projekata, kao što je između ostalog pomoć privredi, pomoć pri zapošljavanju mladih te bolji status porodice sa djecom. (Fena)

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU