BiH među državama s najgorim cestama u svijetu

Kvalitet putne infrastrukture u Evropi uvelike varira i često izaziva mnogo rasprava.

Ova mapa daje širok pregled kvaliteta puteva u Evropi. Jasno možemo vidjeti podjelu istok-zapad. Mnoge bivše sovjetske države i zemlje u istočnoj Evropi imaju bodove ispod 4. U zapadnoj polovici Evrope većina zemalja ima ocjene iznad 4, pa čak i iznad 5.

bih među državama s najgorim cestama u svijetu
BiH među državama s najgorim cestama u svijetu

Holandija ima najbolje puteve u Evropi, a iza nje je Švicarska. Obje ove države su globalni broj 2 i 3. Singapur ima najbolje ceste na svijetu.

S druge strane, vidimo dvije zemlje čiji su putevi daleko lošiji od bilo koje druge zemlje u Evropi: Bosna i Hercegovina i Moldavija, sa ocjenama 2,8 i 2,6. Na globalnoj skali, Bosna i Hercegovina zauzima 121 od 141, a Moldavija je na 127. mjestu u svijetu.

Podaci za ovu mapu dolaze iz Globalnog izvještaja o konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma za 2019. godinu, u kojem se 141 zemlja ocjenjuje na različite teme. Neke od tih ocjena rezultat su Istraživanja. 12.987 rukovodioca preduzeća iz 139 različitih ekonomija odgovorilo je na 78 pitanja, od kojih se traži da ocijene stanje za određene domene na nivou zemlje. Jedno od ovih pitanja bilo je: “U vašoj zemlji, kakav je kvalitet (opsežnost i stanje) putne infrastrukture?”. Ljudi bi mogli dati ocjenu od 1 (izuzetno loše – među najgorima na svijetu) do 7 (izuzetno dobro – među najboljima na svijetu).

Izvor: Akta.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Una
Unahttps://eNovosti.ba
Una je mlada multimedijalna novinarka u medijima TNT Grupacije. Prati najnovije vijesti iz Tuzle i ostalih gradova.

DRUGI UPRAVO ČITAJU