Tuzlanski infoBijenale umjetnosti minijature BiH

Bijenale umjetnosti minijature BiH

U organizaciji Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona u Tuzli se tradicionalno održava manifestacija Bijenale umjetnosti minijature Bosne i Hercegovine

Ovom manifestacijom, koja se održava u oktobru, više od decenije njeguje se i promoviše umjetnost minijature u BiH, a i šire. Manifestacija okuplja umjetnike i autore iz svih krajeva svijeta u Tuzli, te povezuje umjetnike različitih generacija i umjetničkih izraza malog formata umjetnosti.

Cilj je da se tom manifestacijom sačuva minijatura i na taj način podsjeti na njen značaj u likovnom stvaralaštvu BiH, pa i šire.

Nagrade za idejne tvorce Bijenala

Idejni tvorci manifestacija Bijenale umjetnosti minijature Bosne i Hercegovine, danas najveće likovne smotre malog formata u regiji, koji se pod krovom tuzlanskog BKC-a održava od 2001. godine, bili su akademik Enver Mandžić, Aleksandar Aco Adamović, Mujo Grbić, tadašnji direktor BKC Tuzla Salko Bukvarević, Hari Ejubović, prof. umjetnosti i Damir Pirić.

Dio prvih manifestacija sa početka ovog vijeka bili su isključivo umjetnici iz Bosne i Hercegovine i njene dijaspore, te nekolicina umjetnika iz regije koji su se na manifestaciji predstavljali djelima likovne i primjenjene umjetnosti, te novim medijima.

Za dvadeset godina Bijenale je okupilo autore sa različitih strana svijeta i kontinenata, koji su zajedno sa organizatorom dali doprinose očuvanju minijature i prevazilaženju umjetničke i kulturološke razlike.

bijenale umjetnosti minijature
Bijenale umjetnosti minijature

izdanje Bijenala umjetnosti minijature

Jedanesto izdanje Bijenala umjetnosti minijature Bosne i Hercegovine održat će se u terminu od 20. oktobra do 20. novembra 2021. godine, a organizatori najavljuju iskorak u odnosu na prethodne manifestacije.

-Naša obaveza je da sa već izgrađenim imidžom manifestacije program podignemo na viši nivo. Tu prije svega mislim na agresivniju međunarodnu promociju koja bi trebala rezultirati većim brojem kvalitetnih učesnika. Ove godine smo planirali u same programske aktivnosti uključiti i značajne umjetnike i kritičare iz regije. Pored već standardnih nagrada planirane su i novčane nagrade za nagrađene autore, a sve u cilju što brojnijeg odziva značajnih umjetnika koji stvaraju u ovom obliku i formi likovnog izražavanja – istakao je Hari Ejubović, prof. Umjetnosti i rukovodilac galerijsko-scenskih poslova u BKC TK.

U aktivnostima koje se trebaju realizirati da početka manifestacije, organizatori su planirali uspostavljanje međuinstitucionalne saradnje sa organizatorima Gornjomilanovačkog bijenala minijature (Srbija), koja bi uključivala širu saradnju dvije manifestacije, a planirana je i digitalizacija izložbenog dijela programa, što je posebno važno za izazove koje nosi organizacija ovakvih događaja u doba pandemije.

-Uvjeren sam da će tim ljudi koji će realizovati 11. BUMBiH, manifestaciju podići na viši nivo, a i ove godine se nadamo podršci Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, Grada Tuzla, Federalnog ministarstva kulture i sporta i drugih institucija, kojima moramo iskazati zahvalnost što su prepoznale značaj ove manifestacije, ne samo za Bosnu i Hercegovinu, nego i cijelu regiju – napomenuo je Hari Ejubović.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU