back to top

Inferbifep – Internacionalni bijenalni festival portreta

Internacionalni bijenalni festival portreta INTERBIFEP je međunarodni festival portretnog stvaralaštva u oblasti crteža, grafike, fotografije i video art portreta, uz uvažavanje svih individualnih sklonosti autora i stilskih pravaca u savremenoj likovnoj umjetnosti.

Interbifep je ustanovljen 1980. godine i predstavlja jednu od najznačajnijih manifestacija na području likovne umjetnosti, sa posebnim osvrtom na temu portreta, ne samo u okvirima Bosne i Hercegovine, nego regionalnim i svjetskim okvirima. Radi se o jednom od najznačajnijih umjetničkih festivala u regiji sa rastućim ugledom na evropskoj i svjetskoj kulturnoj sceni.

Festival INTERBIFEP osnovao je Mevludin Ekmečić uz podršku umjetnika, građana, lokalne zajednice. Grafike i crteži su bili izloženi po cijelom starom dijelu grada. Radovi su se nalazili u Ulici dr. Mujbegovića, u radnji „Samoizbor“, u prodavnicama „ Peko“ i „ Moda“, u radnji tekstila na Korzu, u agenciji „ Putnik“ te u ljetnom restoranu Hotela „ Bristol“.

Interbifep je festival modernih i savremenih svjetskih trendova u likovnoj umjetnosti

U tom smislu potrebno je istaći da se od 2013. godine, od petnaestog izdanja Interbifep-a, pored postojećih formi umjetničkog izražaja (grafika i crtež) uvode fotografija i video art portret, kao nove festivalske forme i umjetnički mediji. Festival svakim novim izdanjem izrasta u veći i značajniji kulturni događaj.

O značaju ove manifestacije govori broj učesnika. Na posljednja tri održana Interbifep-a, učestovalo je 370 umjetnika iz 52 zemlje svijeta. To čini impozantan broj umjetnika, koji prepoznaju ovaj festival, Grad Tuzlu i Bosnu i Hercegovinu, kao likovni događaj od velikog značaja za prezentaciju i afirmaciju likovne umjetnosti na svjetskoj likovnoj sceni.

Među brojnim umjetničkim i kulturnim događajima koje Međunarodna galerija portreta Tuzla kontinuirano organizira ili učestvuje u njihovoj organizaciji, Interbifep svakako zauzima posebno mjesto i predstavlja jednu od najvažnijih manifestacija.

Bijenale je od posljednjih nekoliko izdanja zasigurno ponovo ucrtano na kulturnim mapama i kartama u evropskim i svjetskim okvirima. Radi se o manifestaciji kojoj je vraćen stari sjaj iz 80-ih godina prošlog stoljeća.

Interbifep je jedinstvena europska manifestacija

Međunarodna galerija portreta Tuzla ove godine obilježava 40 godina od osnivanja Internacionalnog bijenalnog festivala portreta Tuzla INTERBIFEP. U povodu ovog velikog jubileja izloženo je 60 od ukupno 156 radova koji su nagrađeni na prethodnim festivalima, a podršku su dali brojni umjetnici.

Svakako dio ove višedesetljetne priče je i Safet Zec, bosanskohercegovački akademski slikar i grafičar dobitnik Nagrade publike za portret 1980., Velike diplome za grafiku 2002., Velike diplome za grafiku 2004. te Nagrade publike za portret 2004.godine.

„ Rijetka i jedinstvena europska manifestacija ovakvog tematskog okupljanja. Šta je razlog da se to desi baš u Tuzli? Znam nekada je dovoljan jedan čovjek da okupi istomišljenike. Rođenje, postojanje i življenje jednog Ismeta Mujezinovića velikog maga, virtouza, slikara u samom vrhu europskog slikarstva i Tuzlaka, uz nekoliko portreta njegove majke , za mene predstavlja nešto najljepše u suvremeno vrijeme. To će biti razlogom da i ja pokušam napraviti nekoliko majčinih portreta i da će me ljubav slikarska grijati do danas. Hvala mu“, kaže Zec. On podsjeća da je Ismet Mujezinović bio slikarska veličina koja je utjecala i odgajala generacije izuzetnih i zanimljivih stvaralaca od kojih je potekla ideja za održavanje ove kulturne manifestacije.

„ 40 godina i 20 bijenala je za istinski ponos i slavlje. 20 izložbi, 40 godina okupljanja umjetnika, slikara, skulptora, grafičara, fotografa i drugih i vidova umjetnosti za jednistvenom idejom, a u slavu portreta kao najčešćeg i najdražeg umjetničkog objekta“, naglašava jedan od najutjecajnijih bosanskohercegovačkih umjetnika danas.

Akademska grafičarka Virge Joekalda iz Estonije dobitnica je Velike diplome za grafiku 1999.godine. Na prvom INTERBIFEP-u je bilo 109 autora iz 28 zemalja, a na posljednjem 163 autora iz 43 zemlje. Mnogi mladi umjetnici debitirali su na festivalu.

„ Fetsival INTERBIFEP je za mene značajan upravo jer mi je to bila prva nagrada i što mi je dao poticaj da se bavim dalje umjetničkim radom“, kaže hrvatski akademski grafičar Miran Šabić, dobitnik Velike diplome za grafiku 2011.godine.

Branka Grizelj koja je na 13. INTERBIFEP-u 2008.godine osvojila nagradu za najbolju grafiku, a posljednjih pet godina je aktivna sudionica koja izlaže radove na festivalu.

„INTERBIFEB je ponos. Ponos je biti u društvu velikih. Kada samo vidite listu imena i sudionika u ovih 40 godina, veliki ponos je za mene biti u toj eliti“, ističe Grizelj. Mladi umjetnici kažu da su zahvalni Tuzli što im daje priliku da učestvuju i pokažu svoj rad.

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU