BKC TK: Okrugli sto o sazliji dr. Hašimu Muharemoviću

bkc tk: okrugli sto o sazliji dr. hašimu muharemoviću

Dani evropskog naslijeđa koje Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, zajedno sam osam institucija kulture iz TK obilježava manifestacijom “Bosanski saz kao dio evropskog naslijeđa”, počinje u četvrtak 22. septembra u 12 sati otvaranjem okruglog stola u Plavoj Sali JU BKC TK u Tuzli.

Okrugli sto na temu desetogodišnjice od smrti istaknutog sazlije dr. Hašima Muharemovića (1937. – 2012.), okupit će više eminentnih učesnika iz akademske zajednice, ustanova kulture, medija i drugih oblasti koji će govoriti o djelu dr. Hašima Muharemovića, koji je kao umjetnik, muzičar sazlija i pjevač ostavio dubok trag u očuvanju tradicije saza i sevdalinke.

Učesnici okruglog stola su: prof.dr. Jasmina Talam – Muzička akademija,Univerzitet u Sarajevu, Zanin Berbić, kustos etnomuzikolog – Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine Sarajevo, dr. Enes Kujundžić, prof.dr. Mirsad Kunić – Univerzitet u Tuzli, prof.dr. Edin Mutapčić – Pravni fakultet, Univerzitet u Tuzli, mr.sc Rusmir Djedović – Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-histiorijskog naslijeđa TK, Razim Slanjankić – BKZ Preporod Srebrenik, Jusuf Brkić sazlija i učenik dr. Hašima Muharemovića, Erda Redžepagić – RTV TK.

Okrugli stol je otvoren za učešće svih zainteresiranih građana.

Nakon okruglog stola u BKC-u TK ćeod 23.-25.09. 2022.biti održane radionice veza i drvorezbarstva koje realizuje Muzej Istočne Bosne. Gradska biblioteka Čelić će 26. septembra ugostiti predstavu “Putovanje” Narodnog pozorišta Tuzla, a programi u septembru se završavju spomenutim koncertom udruženja sazlija Tuzlanskog kantona, koji je na programu 28. septembra u 18. sati u Gradačcu.

Centar za kulturu i informiranje Srebrenik 4. oktobra će prirediti izložbu “Hašim deset godina poslije”, dok je dan poslije u u Gračanici u Osman kapetanovoj medresi, održati večer sevdaha sa Ibrahimom Jukanom i Esedom Kovačevićem uz saz i harmoniku, a realizator jeBKC Gračanica.

Manifestacija završava 6. oktobra kada se u BKC Živinice održavaju radionice “Izrada saza”, a isti dan će u Etno avliji Mačkovac Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK prirediti program „Saz u bosanskoj avliji“, uz prigodna predavanja i prezentacije./JU BKC TK/

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU