eNovostiTuzla vijestiBKC TK počeo...

BKC TK počeo pripreme za 11. Bijenale umjetnosti minijature BiH

Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona počeo je pripreme za 11. izdanje Bijenala umjetnosti minijature Bosne i Hercegovine, koje će biti održano od 20. oktobra do 20. novembra

Za dvadeset godina Bijenale je okupilo autore sa različitih strana svijeta i kontinenata, koji su zajedno sa organizatorom dali doprinose očuvanju minijature i prevazilaženju umjetničke i kulturološke razlike, saopćeno je iz BKC-a Tuzlanskog kantona.

-Oglašavanje-

Rukovodilac galerijsko-scenskih poslova u BKC-u TK Hari Ejubović kazao je da Bijenale treba agresivniju međunarodnu promociju koja bi trebala rezultirati većim brojem učesnika.

– Ove godine smo planirali u programske aktivnosti uključiti i značajne umjetnike i kritičare iz regije. Pored već standardnih nagrada planirane su i novčane, a sve u cilju što brojnijeg odziva značajnih umjetnika koji stvaraju u ovom obliku i formi likovnog izražavanja – istakao Ejubović.

U aktivnostima koje trebaju biti realizirane do početka manifestacije, organizatori su planirali uspostavljanje međuinstitucionalne saradnje sa organizatorima Gornjomilanovačkog bijenala minijature (Srbija), koja bi uključivala širu saradnju dvije manifestacije, a planirana je i digitalizacija izložbenog dijela programa.

Konkurs za prijavu radova koji će se naći u konkurenciji za nagrade u kategorijama slikarstvo, crtež, grafika, skulptura i instalacija, posebno priznanje “Aleksandar Aco Adamović” i GRAND PRIX Bijenala, bit će objavljen u aprilu, saopćeno je iz BKC-a TK.

DRUGI UPRAVO ČITAJU