back to top

BKC TK:Multimedijalna izložba Džejlane Karaman

bkc tk:multimedijalna izložba džejlane karaman

Le Fantôme de la liberté (fr. Fantom slobode) izložba je iluminiranih prostornih instalacija uz audio-vizualnu projekciju, autorice Džejlane Karaman Pašić, koju će publika u JU BKC TK u Tuzli moći vidjeti od 24. februara 2023.godine, kada je u 18 sati zakazano svečano otvaranje. Izložba će biti otvorena performansom autorice i uvodim ogvorm prof.dr. Danisa Fejzića.

Njene prostorne instalacije možemo opisati i kao levitirajuće skulpture, meduze ili, metaforički rečeno – fantome slobode. Ono što ovu izložbu čini karakterističnom jeste njen multimedijalni karakter.

Naime, služeći se različitim likovnim jezicima, autorica kreira imerzivnu atmosferu u kojoj je publika u direktnoj interakciji s djelom. Ambijent koji nalikuje dubokim morskim prostranstvima, preplavljen je dinamikom kretanja u njemu živih bića. Koristeći se tehnikom reciklaže, autorica također potencira problem prekomjerne upotrebe plastike te promoviše reciklažu kao legitimnu umjetničku metodu.

Kao kontrapunkt uobičajenoj izložbenoj postavci na koju smo navikli, ova izložba je poziv gledaocu da zaroni u sanjivi, imaginarni svijet vizuelnog, taktilnog i zvučnog, te da, bar na trenutak, postane dijelom plesa Fantoma slobode.Ulaz je slobodan, a izložba će u galeriji BKC-a biti postavljena do 15. marta 2023. godine.

O autorici:
Džejlana Karaman Pašić je rođena u Sarajevu, gdje je završila Srednju školu primijenjenih umjetnosti, a potom i studij te magisterij na Akademiji likovnih umjetnosti.

Profesionalno se bavi ilustracijom, slikarstvom te izradom edukativnih slikovnica za djecu. Učestvovala je na brojnim izložbama i festivalima.

Njeni ilustratorski radovi objavljeni su u knjizi “Dva veka karikature na prostorima Jugoslavije”. Svoje višegodišnje likovno istraživanje i kreativni proces predstavila je na dvije samostalne izložbe u 2022. godini. Majka je dvoje djece./JU BKC TK/

www.zivinice.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU