Božić u Tuzli: Djeca u inostranstvo, komšije se druže

Božić u Tuzli: Djeca u inostranstvo, komšije se druže

Na Husinu kod Tuzle pretežno žive mještani katoličke vjeroispovijesti starije životne dobi. Ovaj Božić im je tužan jer njihova djeca iz dijaspore nisu mogla doći, ali im osmijeh na lice mame mlađe i humane komšije okupljene u Udruženju Srce Husina.

U jeku pandemije koronavirusa prije osam mjeseci šire područje Husina zadesili su veliki požari, a grupa lokalnog stanovništva mlađe životne dobi veoma brzo se organizovala za gašenje vatre i sprečavanje njenog prodora do stambenih objekata.

božić u tuzli
Božić u Tuzli

Udruženje Srce Husina

Nedugo nakon toga humani Husinjani oformili su Udruženje Srce Husina koje je danas jedna topla priča koja budi nadu u bolje sutra.

Proteklih nekoliko mjeseci grupa od devet muškaraca uglavnom mlađe životne dobi pomaže starim i nemoćnim komšijama čiji su potomci uglavnom u zemljama Evropske unije. Odvoze ih ljekaru, kupuju namirnice i lijekove u apoteci te im pokušavaju na sve moguće načine olakšati tegobne dane.

Druga polovina mjeseca decembra svake godine bila je rezervisana za dolazak dijaspore, a sinovi, kćerke, unuci i rođaci kod svojih roditelja te baka i djedova provodili su novogodišnje praznike. U tom periodu Husino je živjelo punim plućima, međutim danas su ulice skoro u potpunosti puste, jer dijaspora nije stigla.

“Mi smo nastali s ciljem da Husinu na neki način pomognemo. To je nastalo kroz akciju u kojoj smo u aprilu gasili požare, a poslije te bitke s vatrom nastala je ideja o udruženju te pomaganju starijim i nemoćnim komšijama. Iz svog iskustva znam koliko je bitna podrška, jer sam prebolio karcinom i da nije bilo pomoći moje porodice, familije, komšija i prijatelja, ko zna šta bi sa mnom bilo”, kaže za Klix.ba Davor Marijanović, predsjednik Udruženja Srce Husina.

Mladi Husinjani nastoje svakom mještaninu na razne načine olakšati život, a to je posebno izraženo u blagdanskim danima u kojima humanitarci pokušavaju nadomjestiti ljubav svojim komšijama koji ove godine nisu uz svoje potomke.

božić u tuzli
Božić u Tuzli Božić u Tuzli

“Duh potopre i zajedništvo su posebno bitni u ovom trenutku jer je veoma teško nadomjestiti onu situaciju kada je tebi neko blizak veoma daleko. Ali, mi želimo učiniti sve kako bi se naše komšije koliko-toliko ljepše osjećali u ovim pomalo tužnim vremenima”, ističe Marijanović.

Mladi su najviše u dijaspori

Sve više mladih ljudi odlazi s Husina, ali Dejan Tomić nalazi se među onima koji su odlučili ostati. On je skupa s Marijanovićem danas obilazio svoje komšije.

“Omladine što je ovdje ostalo okupilo se u ovo udruženje kako bismo starijima koji su bez svoje djece pružili ono što im nedostaje. Mislim da smo na lijepom putu, a to pokazuje i činjenica da imamo podršku od naše omladine koja je u dijaspori. Drago im je i tu su uz nas”, priča nam Tomić koji poručuje da treba pozitivno misliti na cjelokupnu situaciju u nadi da će biti bolje veoma brzo.

Lijepo uređen i topao dom na Božić je i kod Snežane Tomić, ali doživljaj blagdana nije potpun jer joj ove godine kćerke iz Njemačke nisu došle.

“Djeca nisu tu i mnogo je tužno, kao i svima drugima. Emocije su prisutne sve vrijeme, ali mi dane olakšavaju Davor i ostali članovi ovog udruženja koji su nas i danas obišli. Do prije dva mjeseca sam živjela sa dvije bake. Svekrva je umrla, a mama je još živa. Davor nam je bio na usluzi svakodnevno, gdje god je trebao vozio nas je i slično. Oni su zaista pravo srce Husina jer su porodice uglavnom same, ulice su puste i prazne. Čovjek ima sve, a u biti nema ništa”, kaže nam Tomić.

Njenu sudbinu dijeli i Ivka Babić kojoj kćerka ove godine neće moći doći iz Njemačke. Zbog toga joj duša i srce pate, u želji da će se uskoro ponovo moći zagrliti.

“Nema nikoga više osim nje i supruga, ali ona mi ne može doći zbog cijele situacije u vezi s koronom. Žao mi je što se nećemo vidjeti, ali mislim da nije vrijeme za rizokovanje zdravlja. S druge stane, drago mi je što na nas mladi paze i na Božić i na tome sam im neizmjerno zahvalna”, dodaje Babić.

Značaj ovog udruženja prepoznali su i Zdeno Šimić i Tomislav Banić koji njeguju međukomšijske odnose. Njihova djeca su također u inozemstvu, ove godine nisu mogli doći, ali ovi bezuslovni prijatelji skupa dočekuju Božić uz čašicu zadovoljstva i neizostavnu pečenicu.

božić u tuzli
Božić u Tuzli Božić u Tuzli Božić u Tuzli

“Sva djeca su nam vani, više nije kao nekada, ali mi pokušavamo, bez obzira na cijelu situaciju, tradicionalno dočekati Božić. Pečenica se i ove godine pekla, a ako Bog da očekujemo da će situacija biti znatno bolja iduće godine”, kaže nam Banić.

Komšijska sloga nadomjestila voljene osobe

Njegov komšija Zdeno Šimić ističe da je ovo najtužniji Božić od svih prethodnih, ali im sreću donose članovi Udruženja Srce Husina.

“Da su mi djeca ovdje slavlje bi bilo mnogo veće jer su mi sin i unuka rođeni na Božić, a ja očekujem odlazak u penziju. Supruga je napravila kolače, rakija je tu, kolači i pečenica su spremni. Djeca nam nedostaju, ali ono što se desilo s fromiranjem udruženja značajno nam je u ovim danima”, ističe Šimić.

Husino koje predstavlja istinsko mjesto zajedničkog života svih mještana ove godine jeste pusto, shodno svim dešavanjima koja su vezana za pandemiju, ali naši sagovornici saglasni su u tome da je ovo ipak prilika za potragu dubljeg smisla Božića.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU