Čarolija crno-bijelog filma i gramofonskih ploča u Tuzli

Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona i ove godine organizuje manifestaciju „Dani audio-vizuelnog naslijeđa“

Manifestacija će se održati u periodu od 25. – 27. 10. 2021. godine, a ove godine u fokusu će biti period „1950.-1970.“ i audio vizuelni sadržaji koji su nastali u to vrijeme na širem području sjeveroistočne Bosne.

Manifestaciju, koju Bosanski kultruni centar u ovom obliku organizuje jedini u Bosni i Hercegovini, čine tri segmenta: projekcije filmova, tematska izložba, te panel diskusija, koji će u cjelini biti u funkciji cilja i svrhe manifestacije, a to je očuvanje i promocija audio-vizuelnog naslijeđa iz prošlog vijeka.

Centralni dio programa su projekcije dokumentarnih filmova nastalih na području Tuzle, Banovića, Lukavca i Živinica u periodu 1950. – 1971. godine, a nastali u produkciji Bosna Filma, Sutjeska filma i Studio filma, a čije je prikazivanje omogućio Filmski centar Sarajevo.

Filmovi koji govore o životu radnika i običnog čovjeka tog doba, o privrednom razvoju tuzlanske regije, prikazujući autentične snimke prostora koji pola vijeka kasnije izgladaju potpuno drugačije, građani će besplatno moći pogledati u utorak 26.10.2021. od 19.00 sati u Velikoj Sali BKC Tuzla, a dan prije 25.10. organizovane su projekcije ovih filmova za učenike srednjih škola iz Tuzle.

Dio programa je i izložba gramofonskih / vinil ploča koje su se kao nosači zvuka koristile od 1950. godine, a tokom manifestacije će biti predstavljena kao umjetnička postavka privatne kolekcije prof. Tihomira Knežičeka iz Tuzle, uz prateći audio doživljaj. Izložba pod nazivom „Čuvari vinila na 33 obrtaja“ bit će otvorena također u utorak 26.10.2021. u 18.30 sati u galerijskom prostoru BKC TK.

Razvijanje svijesti o važnosti dokumentarnog filma kao našeg trajnog naslijeđa kod potencijalnih autora ali i institucija koje imaju mogućnosti da učestvuju u stvaranju dokumentarne građe, cilj je panel diskusije i stručnog predavanja na temu „Dokumentarni film u Tuzlanskom kantonu – naše naslijeđe u digitalnom dobu“, sa kojom BKC TK završava ovu manifestaciju.

Panel diskusija će se održati u Plavoj sali Bosanskog kulturnog centra TK u srijedu 27.10.2021. sa početkom u 11.00 sati.

Partneri BKC TK u organizaciji ovog događaja su Filmski centar Sarajevo, IPI akademija Tuzla i Udruženje građana italijanskog porijekla „Rino Zandonai“ Tuzla, Klub Trentina. Manifestaciju su podržali Fondacija za kinematografiju Sarajevo i Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU