Certifikat za nastavnicu Mirzetu Butković


Ministar obrazovanja i nauke TK uručio je u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli certifikate za 19 nastavnika osnovnih škola, koji su i u otežanim uvjetima rada izazvanim pandemijom Covid 19 radili na održavanju kodnih klubova unutar škola. Nagrađene su i dvije nastavnice s područja grada Živinice.
Koding-klub čini mreža dobrovoljaca i vaspitača koji vode besplatne klubove za kodiranje računara za djecu, kako bi im pomogli da izgrade vještine programiranja.
Riječ je o projektu u sklopu programa „Škole za 21. vijek” kojeg provodi British Council u partnerstvu s Ministarstvom obrazovanja i nauke i Pedagoškim zavodom TK. Ovim projektom škole su kroz sekcije formirale koding klubove i tako dale doprinos za digitalno opismenjavanje učenika.
Mirzeta Butković iz OŠ Đurđevik u prosvjeti je 22 godine. Svih ovih godina se trudi da olakša učenicima usvajanje znanja, zato njeni učenici postižu zavidne rezultate na svim takmičenjima na kojima učćestvuju.
Mirzeta je stoga s punim pravom dobila spomenuti certifikat što će biti dodatni poticaj za postizanje najboljih rezultata.

certifikat za nastavnicu mirzetu butković
Ovaj program unaprijedio vještine i znanja nastavnika, te im omogućio da efikasno podučavaju razvoj kritičkog mišljenja, rješavaju probleme i razvijaju vještine kodiranja u učionici, dok je učenicima omogućio da na zabavan, interaktivan i inovativan način nauče kritički razmišljati i da savladaju vještine programiranja.
Projekat se realizuje u 6 zemalja Zapadnog Balkana pod pokroviteljstvom Kraljevine Britanije i uz podršku nadležnih institucija, a ovom slučaju resornim ministarstvom obrazovanja i nauke TK.
Škole su dobile određen broj micro:bit uređaja, odnosno džepnih računara koje djeca mogu koristiti za programiranje i kao podršku za rješavanje svakodnevnih problema u različitim predmetima.

Merisa Mujčinović Husić

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Una
Unahttps://eNovosti.ba
Una je mlada multimedijalna novinarka u medijima TNT Grupacije. Prati najnovije vijesti iz Tuzle i ostalih gradova.

DRUGI UPRAVO ČITAJU