02.12.2021
10 C
Tuzla

Crni Covid vikend u TK: Intezivirati aktivnosti u pogledu provođenja mjera protiv pandemije

-

Na jučerašnjoj sjednici Koordinacionog tijela Vlade Tuzlanskog kantona za praćenje stanja i mjera koje su poduzete protiv pandemije COVID-19 istaknuto je da je vikend bio  „crni Covid-19 vikend“, saopćilo je Odjeljenje za informisanje Vlade Tuzlanskog kantona.

 V.d. direktora Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Alen Kamerić je istaknuo da je tokom proteklog vikenda, kao posljedica komplikacija uzrokovanih COVID-19, 20 osoba izgubilo život. Od ukupnog broja preminulih, njih 19 nisu bile vakcinisane, što dovoljno govori o značaju vakcinacije u smislu prevencije teških simptoma bolesti.

 – Vrlo su dinamične i brze promjene kliničkih slika kod pacijenata, i to je karakteristika ovog vala. Moramo naći načine da potaknemo građane da se vakcinišu. Neshvatljivo je da neki građani traže prijem treće doze vakcine, dok se značajan broj građana uopće ne želi vakcinisati – kazao je direktor Doma zdravlja Tuzla Suad Bijedić.

V.d. direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK Maida Mulić kazala je da ovaj kanton nema eksplozivan rast, ali se nalazi u IV stepenu širenja virusa.

U saopćenju se navodi da je na sastanku  istaknuto primjetno nepoštivanje propisanih higijensko – epidemioloških mjera posebno prilikom okupljanja na sportskim i kulturnim manifestacijama, u tržnim centrima i ugostiteljskim objektima, te je istaknuta mogućnost uvođenja restriktivnijih mjera prilikom okupljanja građana na javnim skupovima. S tim u vezi podcrtana je i neophodnost imenovanja COVID redara u objektima i na skupovima čiji je zadatak praćenje provođenja propisanih mjera.

 Imajući u vidu sve navedeno danas je naloženo inspekcijskim organima i službenicima policije da intenziviraju svoje aktivnosti u pogledu kontrole provođenja propisanih higijensko – epidemioloških i drugih mjera, saopćilo je Odjeljenje za informisanje Vlade Tuzlanskog kantona. (Fena)

Preminuo je Salih Tučić

S tugom u srcu obavještavamo rodbinu, prijatelje i komšije da je naš voljeni Tučić (Mujo) Salih 1941-2021 preselio na ahiret u utorak, 30.11.2021. godine...